Här är Kalix första mikrobryggeri

Kalix första mikrobryggeri har slagit upp portarna. Tre ölsorter finns redan på marknaden och nu lanseras den fjärde, som är ett samarbete med Arvids Steakhouse.

Garage. I garaget under villan på Karlsborg håller Jämmerdalens Bryggeri till.

Garage. I garaget under villan på Karlsborg håller Jämmerdalens Bryggeri till.

Foto: Sabina Nilsson

Kalix2017-05-25 20:18

Johan Åkerman har länge drömt om ett eget bryggeri. Under flera år har han bryggt hemma på spisen, som en hobby. Men när föräldrarna flyttade från villan i Karlsborg fick Johan och sambon Jenny Rönnbäck möjlighet att göra verklighet av den gemensamma drömmen att starta ett mikrobryggeri i garaget, under huset. Och i mars i år sålde de sin första lättöl, Grisette. Därefter var det dags för den första starkölen, Kalix wit.

– Det känns jättekul att vara i gång. Jag skulle säga att det har börjat bra, säger Johan Åkerman.

Och nu är det alltså premiär för en helt ny sort, Chef’s Ipa, som är ett samarbete med restaurangen Arvids Steakhouse.

– En ipa är ett beskt öl med mycket humle. Den har stått på tank i två veckor innan vi flasktappar och efterjäser den i några veckor. Totalt tar en sådan här laddning fyra veckor att framställa, säger Johan.

Tania Nilsson, som driver Arvids Steakhouse tillsammans med Arvid Nilsson, ser fram emot att kunna erbjuda ölen på restaurangen.

– Människor vill ha lokalproducerat. Mikrobryggerier finns runt om i Sverige men det här är Kalix första så vi vill hemskt gärna samarbeta, säger hon.

– Vi har erbjudit Grisetten och Kalix wit och responsen har hittills varit enorm. Det som känns extra kul med den här nya, Chef’s Ipa, är att Jämmerdalen brygger den bara till oss. Det är riktigt häftigt.

Hur modiga är Kalixborna när det gäller att prova nya sorter?

– Det finns många som vågar prova och jag tycker mig se att det blir fler och fler. Vi försöker jobba lika mycket med att matcha mat och öl, som man traditionellt matchar mat och vin, säger Tania.

Vid sidan av bryggeriet har både Johan och Jenny andra heltidsjobb. Att få tiden att räcka till är inte alltid helt enkelt.

– Vi spenderar många timmar här i garaget varje vecka, så det är klart att det kan vara tungt emellanåt, säger Johan.

Målet är att båda ska kunna arbeta heltid med bryggeriet i framtiden.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna försörja oss på det här. Men vi får ta ett steg i sänder. Ska vi satsa ännu mer måste vi till att börja med hitta större lokaler, säger Jenny.

Vad är det som driver er att fortsätta?

– Det brinnande intresset för öl och bryggeri. Om det inte vore så förbaskat roligt skulle man aldrig orka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om