David, 29, jobbade sig till drömyrket

"Mitt tips är att slänga sig ut i världen" säger David Öhman, 29, erkänt duktig konditor som skolats i branschen och landat på café hemma i Kalix.

"Att baka är i grund och botten ett kreativt jobb, du får jobba mycket med händerna, skapa och komma med egna idéer" säger David Öhman som här dekorerar en hallon- och chokladtårta med atsinakrasse och oxalis.

"Att baka är i grund och botten ett kreativt jobb, du får jobba mycket med händerna, skapa och komma med egna idéer" säger David Öhman som här dekorerar en hallon- och chokladtårta med atsinakrasse och oxalis.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2021-08-15 14:38

David Öhman är uppvuxen i Kalix och han tyckte tidigt om att baka tillsammans med mamma Irene.

– Att baka är i grund och botten ett kreativt jobb, du får jobba mycket med händerna, skapa och komma med egna idéer.

Vägen till yrket var inte självklar.

– Jag sökte konditorutbildning i Schweiz, av olika anledningar började jag inte, jag sökte i stället jobb i Stockholm, säger David Öhman som var 22 år när han flyttade till huvudstaden för jobb på det som då hette Dessert & Choklad Stockholm.

Hur var det?

– Jag fick jobba med människor som gjort Nobeldesserten, i ett företag som är känt i branschen, och jag lärde mig massor. Det är tack vare människorna där som jag blev konditor.

Efter tre år i Stockholm flyttade han hem till Kalix där han arbetade på restaurang Jara, senare på Hemmagastronomi i Luleå och slutligen i restaurangen i Frevisören.

I september 2019 flyttade han åter till Stockholm för att jobba med samma chef som tidigare och i bageriet Bak och han kom att stanna ungefär ett år då.

– Jag ville hem, det hade lite med pandemin att göra. Jag började läsa upp betygen på Komvux för att vara redo att studera, om det skulle bli aktuellt. Jag vet inte vad jag skulle göra om jag inte vore konditor, men det är inte säkert att jag vill vara det tills jag är 65 år.

David Öhman är kompis med Veronica Perssons son Sebastian, Veronica Persson driver med maken Robert Persson Vevves café och konditori, och han hörde av sig med erbjudande om att börja jobba med dem.

– Jag började jobba här i maj i år. Jag har större ansvar när jag är ensam konditor, men också större frihet, jag får göra i princip vad jag vill. Vi är fem som jobbar här, på mina tidigare arbetsplatser har jag haft 30 till 40 kollegor. Jag trivs bra här.

Vilket fika väljer du?

– Det tråkiga svaret är glass, jag älskar glass och gör gärna egen. Om jag ska välja ett bakverk så får det gärna vara balanserat; sött, syrligt, krispigt och salt i vissa fall.

Vilket tips skulle du ge den som drömmer om att bli konditor?

– Jag slängde i väg ett mail till tre olika ställen och frågade ”om jag vill bli konditor, hur ska jag gå tillväga?”. Jag fick jobb den vägen. Mitt tips är att slänga sig ut i världen, många konditorier anställer folk, konditorer vill gärna lära ut hur de gör allt från grunden med bra råvaror. Det finns också olika utbildningar för den som hellre går den vägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om