Han utmanar intoleransen

”Vi mår bättre om vi söker det som är gemensamt i stället för att söka det som skiljer oss åt.” Orden kommer från Daniel Poohl, vd, chefredaktör och ansvarig utgivare för tidsskriften Expo som utmanar intoleransen.

VÅGA IFRÅGASÄTTA. "Alla människor med idéer försöker få er att tycka och tänka som dem. Fråga er själva varför de säger som de gör och vilka idéer som ligger bakom" är Daniel Poohls uppmaning till eleverna.

VÅGA IFRÅGASÄTTA. "Alla människor med idéer försöker få er att tycka och tänka som dem. Fråga er själva varför de säger som de gör och vilka idéer som ligger bakom" är Daniel Poohls uppmaning till eleverna.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2017-05-05 16:41

Daniel Poohl har besökt Kalix och föreläst för gymnasieungdomar.

– Fem killar från Afghanistan berättade att de vill lära känna unga i Kalix. De säger att det är svårt, säger Daniel Poohl som apropå hur en lösning skulle kunna se ut säger:

– Gemensamma intressen och mål. Det kan vara inom politik, idrott, konst, hantverk. Det behöver finnas gemensamma mål, att bjuda in till att sitta och hänga fungerar inte.

Daniel Poohl växte upp i Åsundsbruk i Dalsland.

Han var elva år när läraren en dag berättade att det skulle komma nya människor till orten till följd av att det var krig i landet som då hette Jugoslavien.

– Jag spelade fotboll och visste att det finns bra fotbollsspelare i Jugoslavien. Fotbollsspelare och snygga tjejer, ”yes”, tänkte jag, säger Daniel Poohl som kom att bli kompis med de nya barnen.

Inte alla var positiva.

– Rasismen har vissa idéer mot vissa typer av människor. Dess grundprincip är att människor som är så olika varandra måste hållas i sär. För att vi ska tro på dem som sprider det budskapet, behöver vi tro att allt är på väg att gå åt helvete. Det gäller att våga ifrågasätta, vilka idéer ligger bakom det en människa säger?

Daniel Poohl tar exemplet med halalkött i butiker.

– ”Titta, Sverige förändras, svenska traditioner försvinner” säger dem som vill skrämmas. I köttdisken ligger också köttbullar. 100 procent halal och 100 procent köttbullar. Det går ihop, det går att ha samtidigt, det finns plats.

Samma princip gäller för människor:

– Jag är svensk, jag bor i Stockholm men är mer en lantis, jag är förälder, jag känner mig mer hemma bland fattiga än bland rika och mer hemma bland lägenhetsboende än bland människor i villa. Jag växte ju upp med en ensamstående mamma i en lägenhet. Våra identiteter är många, vi är många saker samtidigt.

Varför har vissa människor lättare än andra att ta till sig nya och nytt?

– Det finns säkert massor av svar på den frågan, men en viktig sak tror jag är att jag valde att se vad vi människor har gemensamt när många av mina klasskamrater valde att se vad det är som skiljer oss människor åt, säger Daniel Poohl.

Om Stiftelsen Expo

- Sedan 1995 har Stiftelsen Expo (då Hill-stiftelsen) granskat och informerat om den organiserade intoleransen

- Daniel Poohl säger så här om tidskriften Expo: ”Vi utmanar intoleransen genom granskning och bevakning och genom förebyggande arbete.”

- ”Intolerans är ett samhällsproblem eftersom det skapar misstro mellan människor och förhindrar samexistens. Tillsammans kan vi i stället ta ansvar för att skapa ett samhälle som präglas av tolerans och respekt för de mänskliga rättigheterna” skriver Stiftelsen om sin idé

Källa: Daniel Poohl och Stiftelsen Expos hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om