Jan-Erik Abrahamsson, chef för polisens utredningsgrupp i östra Norrbotten, berättar att det kommit in två polisanmälningar om två olika fall av gravskändning. Han bekräftar också att utredningen pågår. Och att det handlar om samma gravplats.
– Det är en gravplats som ska ha skändats vid två olika tillfällen, säger han.
Det var fredagen den 23 september, efter att familj och vänner gjort fint med blommor, bilder och ljus, som de lämnat gravplatsen för att sedan komma tillbaka bara en timme senare och se att endast korset stod kvar. Allt annat var borta.
– Jag kan inte säga mycket mer än att polisanmälningarna har kommit in av anhöriga till den begravda och att det rubriceras som brott mot griftefriden, säger Jan-Erik Abrahamsson.
Vänner till den begravda ska samma dag som gravplatsen skändats gjort fint kring den igen. Bara för att nästa dag hitta allt i soptunnorna på kyrkogården.
Brott mot griftefriden regleras i brottsbalken, 16:e kapitlet 10:e paragrafen:
”Den som obehörigen flyttar, skadar eller skymfligen behandlar lik eller avlidens aska, öppnar grav eller eljest gör skada eller ofog på kista, urna, grav eller annat de dödas vilorum eller på gravvård, döms för brott mot griftefrid till böter eller fängelse i högst två år.”