Den 7 mars 2019 gick en 14 ton tung grävmaskin genom isen utanför Törefors, en bit från Töre hamn, cirka 300 meter ut på isen.
Föraren hann ta sig ur fordonet.
Grävmaskinen var där för fiberläggning, utbyggnaden av nätet i området pågick.
Grävmaskinen hamnade på tolv meters djup och den uppgavs innehålla 200 liter olja.
Det är, eller var, ägarens ansvar att bärga grävmaskinen.
Kalix kommun fattade i september 2019 beslut om en rad skyddsåtgärder i samband med bärgningen.
Kalix kommun har nu ändrat sig och det nya beslutet är att förbjuda bärgning av grävmaskinen.
Motiveringen är att sedimenten potentiellt kan vara förorenade av tidigare verksamheter i Törefors.
Samhällsbyggnadsnämnden har tagit del av informationen.
"Nytt beslut är taget att förbjuda bärgningen av grävaren som ligger i sedimenten i Törefjärden. Förbudet ersätter det tidigare beslutet, 16 september 2019, med anledning anmälan om efterbehandling (på grund av att sedimenten potentiellt kan vara förorenade av tidigare verksamheter vid Törefors) där bygg- och miljöavdelningen förelade om ett antal försiktighetsmått vid bärgningen" står det i protokollet.
Rose-Marie Henriksson säger att det gjorts försök att bärga grävmaskinen, att de inte har lyckats och att det är grunden till det nya beslutet.
– Vi vill försöka undvika att ställa till mer skada än nytta. Diskussionen i nämnden handlade om att vi vill undvika fler misslyckade försök att ta upp grävmaskinen då vi inte vet vad bottenslammet innehåller. Jag vet inte vilka ämnen som åsyftas, men de härrör till tiden från då det fanns annan verksamhet i Törefors. Det faktum att det är förbjudet att bärga grävmaskinen nu betyder inte att dörren är stängd för all framtid, om det framöver skulle visa sig att bärgningen kan ske på ett bra och säkert sätt så får den ju göras.
Så även om grävmaskinen skulle läcka olja så bedöms det som kan finnas i sedimenten vara värre?
– Det kan finnas en sådan möjlighet, ja. Det är olyckligt med grävmaskinsolyckan och vissheten om att botten inte är bra på alla ställen känns förstås inte heller bra, säger Rose-Marie Henriksson.
Stig Karlsson, S, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, säger att det bland annat funnits sågverk i Törefors.
Han säger att så vitt han minns informationen från förvaltningen, så är det inte riktigt känt alla ämnen som kan finnas i sedimenten.
Hur känns det att grävmaskinen ska ligga kvar på havets botten?
– I det här fallet är det en komplicerad fråga eftersom en bärgning kan orsaka en än värre miljöförstöring. Vi måste ha ett miljötänk i allt vi håller på med, men det som kan finnas på botten utanför Törefors hänger samman med gamla försyndelser då miljötänket inte var så häftigt, säger Stig Karlsson.
Jan Fransson, vd på Install AB som var entreprenör för arbetet på Törefjärdens is, har tidigare sagt att de ska planera för bogseringen av maskinen, vi har inte lyckats nå honom.
Norr Media har resultatlöst sökt tjänstemannen vid förvaltningen för att fråga om vilka ämnen som finns eller kan finnas i sedimenten utanför Törefors.
Törefors bruk anlades år 1799 av friherre Samuel Gustaf Hermelin och från början bestod det av sågverk, smedja och kvarn, senare också masugn och länets första malmbana.
Sågverket fanns kvar till år 1962.