Gemensamma regler på Näsbyskolan
Nu ska föräldrarna till Näsbyskolans elever i Kalix stötta varandra genom gemensamma regler för barnen. Metoden, Örebro preventionsprogram, har aldrig tidigare använts på mellanstadiet.
STORT INTRESSE. Många kom till Näsbyskolan för att lyssna till Mikael Nissén från Kalix preventionsprojekt som informerade om Örebromodellen.
Foto: Torbjörn Strömbäck
Rektor Torbjörn Strömbäck såg möjligheter att applicera metoden även bland yngre elever men mot andra områden än alkohol. Tider för hemkomst på kvällen, användning av cykelhjälm är några exempel. - Det viktiga är stödet mellan föräldrarna, speciellt för dem som har svårt att sätta gränser. Tillsammans blir de starkare, säger Torbjörn Strömbäck. Uppföljning
På tisdagen hölls det första mötet. Att inleda arbetet på mellanstadiet skapar en förankring där elever och föräldrar kan följas genom hela grundskolan men med förändrade regler utifrån ålder, enligt Torbjörn Strömbäck. Överenskommelser har förekommit tidigare - skillnaden med ÖPP är att det sker en uppföljning var sjätte månad. - Det är viktigt, då kan man göra förändringar om det behövs, säger Torbjörn Strömbäck. Totalt omfattas 62 elever från klass fyra samt klass 5-6 av ÖPP.
Örebro preventionsprogram, ÖPP syftar till att förebygga tidig alkoholdebut, berusningsdrickande och normbrott bland ungdomar genom att påverka föräldrars förhållningssätt till ungdomars drickande.l Målgrupp föräldrar till elever i skolår 7-9.* Träffarna leds av särskilt utbildade "föräldramötespresentatörer".Källa: Statens folkhälsoinstitut
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!