Gemensam vikariepool i Kalix

Kommunens timvikarier samt deltidsanställda samlas i en vikariepool. Projektet beräknas få ner övertider och vikariekostnader.

TAR TID. Projektledare Eva Nyman är medveten om att det kommer ta tid att förbereda personalen med flexibla arbeten.

TAR TID. Projektledare Eva Nyman är medveten om att det kommer ta tid att förbereda personalen med flexibla arbeten.

Foto: Greta Sköld

Kalix2009-02-28 06:00
I ekonomiska kristider måste alla utgifter ses över. I Kalix arbetar projektledaren Eva Nyman med ett sätt att vända på kronorna. Projektet som heter Moderna tider ska se över all övertid och inför en kommunövergripande vikariehantering. Enligt den senaste uträkningen hade Kalix 70 procent deltidsanställda. Nu lanseras den gemensamma vikariepoolen. Eva Nyman har informerat fackförbunden och förvaltnings cheferna. Hon har fått positiv respons. Samverkansvinsterna är stora när varje enhetschef ska lägga in en beställning på den personal som efterfrågas och datasystemet direkt ser vilka personer som finns tillgängliga och vilken kompetens de har. Nytt tankesätt
Men för att systemet ska fungera och kommunen ska spara pengar så innebär det också ett nytt tankesätt. Nyman förklarar att även kommuner måste börja titta på årsarbetstid och inse att vissa perioder är det högtryck och andra mindre arbetsbelastning. En gemensam vikariepool möjliggör för flexibla arbeten, det vill säga att dataprogrammet ser vilka som arbetar deltid och enhetscheferna kan erbjuda dessa personer anställning upp till heltid. - Det finns många som har kompetens från flera arbetsområden och det kan vi nyttja via denna vikariepool, säger Eva Nyman. Det gäller alla yrkeskategorier inom kommunen, flest från socialförvaltningen, barn och grundskola samt tekniska förvaltningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om