Totalt berörs 295 barn av skolnedläggningarna i Kalix. Bakom beslutet ligger en omfattande utredning där man undersökt kommunens skolor och kommit fram till att man behöver öka kvaliteten i undervisningen.
- Före valet sades det att vi inte skulle lägga ner några skolor, men då fanns inte den här utredningen, berättade Sven Nordlund (Mp) som är ordförande i barn- och utbildningsutskottet.
Måste bli bättre
- Vi kan inte skylla på att det är sämre elever i Kalix, det är skolan som måste bli bättre, sade kommunens tillförordnade skolchef Charlotte Sundqvist.
Sven Nordlund har förståelse för att det inte är kul för eleverna att behöva ryckas upp och byta skola.
- Men vi gör det för elevernas bästa. Det här är en satsning på skolan och det är kvaliteten vi vill lyfta, sade han.
- Kvalitet i lärandet. Det betyder legitimerade lärare, specialpedagoger och en god elevhälsa. Det viktiga är ledarskapet, menade Charlotte Sundqvist.
Kritik
Kalix skolor har tidigare fått en del kritik för elevernas dåliga betyg. Det har också lagts ner skolor tidigare för att spara pengar. De fyra skolor som är aktuella för nedläggning är Ytterbyskolan, Risöns skola, Gammelgårdens skola och Pålänge skola.
Risöns skola har varit med i tidigare diskussioner om skolnedläggningar. Beskedet om det nya nedläggningsbeslutet togs emot av en samlad rektor.
Inte dålig
- Vi har absolut ingen dålig skola. Det här är inget nytt och jag vill varken ställa mig för eller emot beskedet. Men det jag tänkt är att det kommer innebära stora förändringar för Kalix, sade rektor Kjell Vikström.
I Nyborg kämpar man vidare för Ytterbyskolans framtid. Efter torsdagskvällens möte är man i full färd med att sammanställa bybornas åsikter och förslag som samlades in. Sammanställningen ska sedan lämnas på kommunens bord.
Friskola
- Än är inte sista ordet sagt! Vi har pratat om en eventuell friskola i stället, meddelade Greta Sköld som sitter med i den föräldragrupp som var med och anordnade torsdagens möte i Folkets hus.
Under torsdagens möte kom det fram att många också var oroliga för en avfolkning av byarna om inte skolan får vara kvar. Men Charlotte Sundqvist tror inte att skolan betyder allt när det gäller att få folk att stanna i byarna.
- Även om skolan läggs ner så finns det annat att bygga på för att behålla livet i byarna.