Full kontroll med ny kod

Den nya tidens streckkod är här, och Englunds Hus i Kalix blir Sveriges första byggföretag att använda sig av den nya tekniken.
- Vi kommer att kunna garantera kunden 100-procentiga leveranser, förklarar företagets VD Jarkko Erikshammar.

KALIX2007-05-09 06:00
Idén är lika genial som den är enkel. Englunds Hus levererar prefabricerade träbyggnader till byggarbetsplatser i hela landet.
Husen levereras i block, och varje levererat block kommer att förses med en intelligent tagg, i form av en liten svart disk. Dessa läses automatiskt av via en antenn, som sitter nedgrävd i marken, så fort en lastbil lämnar området.
Om någonting saknas i leveransen säger systemet ifrån, och man kan komplettera eller restnotera ordern med en gång.
- Problemen är ofta att det fattas material, och det kan vara oerhört små saker egentligen, förklarar produktionschef Thule Harnesk.

Används av försvaret
Systemet som kallas RFID-mätning kan i princip användas på alla områden. I dag används tekniken av försvaret, men även Polarbröd, och storföretag som LKAB och SSAB testar den på olika områden. Jarkko Erikshammar tror att även Englunds Hus kan komma att utöka användningsområdet vad det lider.
- Det går egentligen att utvecklas hur mycket som helst. Vi börjar med logistiken här i ett första steg, men det kan utvecklas till att mäta fukt eller vad det nu kan vara.

Utvecklad i Norrbotten
Hårdvaran har utvecklats av ett annat Kalixföretag, Electrotech, med säte bara några hundra meter från Englunds Hus - på andra sidan järnvägen. Mjukvaran har å sin sida utvecklats av Luleåföretaget Bnearit AB. De gemensamma RFID-lösningarna marknadsförs under namnet Adage Solutions. Anders Hermansson är försäljningschef på Adage, och han brinner för den nya tekniken.
- Det kräver inga batterier, inga kablar, ingen strålning. Systemet skickar ut ett magnetfält, varje tagg innehåller en hoprullad antenn som fångar upp signalen, och svarar på den.

Beprövad teknik
Trots att tekniken precis börjat användas i större skala, har den funnits ända sedan 1950-talet.
- Den stora skillnaden är kostnaden. I dag kostar en tagg tio kronor, på 50-talet hade man fått inteckna hus och hem för att ha råd med en, förklarar Anders Hermansson.
Englunds Hus kommer att använda systemet fullt ut veckan efter midsommar. Men man har redan hunnit göra tester i Gällivare och Sigtuna, och resultatet är en odelat optimistisk Jarkko Erikshammar.

Full kontroll
- Det har fallit ut jättebra, nu behöver vi bara någon som tar emot på byggarbetsplatsen.
Hur mycket räknar ni med att spara in på det här?
- Rent i kostnadsfördelar handlar det om mellan två och fyra procent på själva arbetsplatsen. Om det sedan är vi eller vår kund som sparar, det återstår att se. Grejen är att vi kommer att ha full kontroll härifrån till byggarbetsplatsen. Vi kan garantera hundraprocentiga leveranser och det inger ett väldigt förtroende hos kunden. Det är det viktiga, förtroendet.
fakta / ny kod
RFID består av tre huvuddelar; en transponder (tagg), en antenn och en läsare. Antennen skapar ett elektromagnetiskt fält som aktiverar transpondern, vilken sänder ut en unik kod som läsaren fångar upp. Läsaren översätter signalen till information som presenteras via en display i läsarenheten eller skickas till ett datasystem.
Englunds Hus i Kalix fick en halv miljon kronor i bidrag från Acreo för att implementera RFID-systemet.
Signalen tränger igenom de flesta material och har i Englunds Hus fall en räckvidd på en meter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om