Eleverna från Kalix ska under en ungefär timme få lyssna, ställa eventuella frågor och själva dela med sig av sina erfarenheter om nyhetskonsumtion. Var får de tag på nyheter? Vilka står bakom nyheterna? Finns det anledning att vara källkritisk?
Länsstyrelsen står bakom projektet Fria ordets dag som kom till Norrbotten förra året då Luleå stod i fokus. I en tid där pressfriheten i många länder står hotad, där bara 9 av 28 medlemsländer i EU uppfyller Reportrar utan gränsers villkor för bra pressfrihet och där en amerikansk president viftar bort stora mediebolags nyheter som "fake news", lägger man stor vikt vid att upplysa ungdomar om hur de själva ska försöka värdera nyheter.
På tisdagens scenframträdande kommer SVT, SR och Norrbottens Media vara representerade. Även polisen kommer vara med och prata om när man faktiskt missbrukar yttrandefriheten och i stället skriver något brottsligt.
Monica Berglund är projektledare för Fria ordets dag och hon tycker att årskurs 6-7 är en bra målgrupp.
– De är i en ålder där de är så pass stora att de konsumerar nyheter och pratar om källkritik i skolan. Det är en bra målgrupp för att vidga det här och lära sig mer om hur man hanterar olika nyheter, säger Berglund.
Sociala medier är en viktig del i det här ämnet.
– De här är ute mycket på sociala medier och vi får lära oss mycket av dem hur de konsumerar nyheter. Vi får lyssna på dem och så får vi upplysa lite vad som kan vara sant och inte, säger Monica Berglund.