Freden 1809 ska firas men frågan är hur
Snart firas 200-års minnet av finska krigets slut då den nya riksgränsen etablerades. I händelsernas centrum fanns även Kalix och det måste uppmärksammas anser Kalixbygdens forskarförening . - Kommunen borde ligga i spets men tyvärr går det väldigt trögt, säger sekreteraren, Bengt-Göran Nilsson.
UPPRUSTNING. Minnesstenen är snart ett minne blott om den inte restaureras, säger Bengt- Göran Nilsson.
Foto: Britt-Louise Spets
I gästgiveriet som användes som högkvarter av svenskarna skedde en förhandling mellan Sverige och Ryssland vilket resulterade i att Sverige skrev under sin kapitulation. De finska trupperna tvingades överlämna sina vapen samt sina livsmedel och tåga tillbaka hemåt. I Kalix centrum ligger Ryssgraven, ett minnesmärke över kriget som troligen innehåller kvarlevorna från finska soldater som avlidit på grund av fältsjuka, en farsot som skördade många offer även bland ortsbefolkningen. - Minnesstenen borde rustas upp av kommunen. Det går knappt att läsa texten längre, säger Bengt-Göran Nilsson. Vid freden blev Sverige och Finland två länder efter 600 års riksgemenskap. Det kom också att bli det sista kriget för Sverige som nu varit förskonat från dessa fasor i 200 år. Regeringen uppmärksammar händelserna via projektet Märkesåret 1809. På många platser i Sverige och Finland har förberedelser inför firandet inletts men i Kalix går det trögt, tycker forskarföreningen i Kalix. Pengabrist
I en skrivelse till kommunstyrelsen erbjuder de sig att bistå med sina kunskaper. Konventionen i Månsbyn är känd över hela Sverige och det borde kommunen dra nytta av, anser Bengt-Göran Nilsson. - Kommunen borde stå som arrangör men det verkar förvänta sig att föreningarna ska göra det. Vi har inte resurser för det men däremot hjälper vi gärna till, säger han. Kommunstyrelsen har beviljat 10.000 kronor till fritids- och kulturnämnden, men det räcker inte långt, tycker Bengt-Göran Nilsson. Sonja Harr är vice ordförande i kommunstyrelsen. - 10.000 kronor räcker inte långt, men ska vi göra något måste vi ta pengar från något annat, det är problemet, säger hon. Kommunstyrelsen har kontaktat länsstyrelsen för att försöka få finansieringshjälp men det har inte lyckats. Nu fokuserar de istället på att söka EU-medel för ändamålet. De undersöker också om de kan samarbeta med Haparanda eller någon annan kommun. Är ni inte sent ute?- Det kan man tycka, vi borde kanske ha startat upp tidigare, säger Sonja Harr.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!