Framtidstro på agendan

Bättre förutsättningar för utbildning av kompetent personal - det var en fråga som togs upp vid Nova industri då statsminister Fredrik Reinfeldt (M) besökte Kalixföretaget på onsdagen.

SKOLTIDNING. Emilia Henriksson och David Sandqvist från klass sex vid Djuptjärns skola fick intervjua statsministern till sin skoltidning.

SKOLTIDNING. Emilia Henriksson och David Sandqvist från klass sex vid Djuptjärns skola fick intervjua statsministern till sin skoltidning.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix2013-04-04 06:00

När ägaren av Spegels svets beslutade att avyttra sin verksamhet tog två av de anställda, Hans Andersson och Fredrik Spegel över. Resultatet blev Nova industri som bildades år 2004. Sedan dess har verksamheten breddats - i dag tillhör det en av de ledande leverantörerna till basindustrin i Norrbotten.

Arbetet kräver kompetent personal vilket inte är lätt att hitta då intresset för industriutbildningar har falnat.

Praktik
Lösningen har varit arbetsförlagd praktik och lärlingsplatser där den egna personalen har stått för utbildningen. Ett arbete som tar mycket tid samtidigt som den ordinarie produktionen ska fungera. Enligt Fredrik Spegel tar det minst fyra år innan en person är ordentligt kompetent.

- Därför vill vi inte heller mista någon och det är vår styrka, säger han.

De flesta på företaget har praktiserat på företaget under sin skoltid. Samverkan med skolan är en viktig faktor för att på ett tidigt stadium försöka skapa ett intresse för industrijobb, enligt vd Hans Andersson. Men viktigast är att få igång en fungerande utbildning vilket saknas i dag. Budskapet framförde han till statsministern som sa sig förstå problematiken.

Framtidstro
- Vi kommer att jobba med introduktionsprogram och lärlingsutbildningar. Sverige är en industrination och vi behöver arbetskraften, säger han.

Fredrik Reinfeldts besök ingår i en rad av företagsbesök över hela landet.

- Nova industri visar på en framtidstro och en förmåga att anpassa sig efter rådande behov. Deras lösningar för att få in de unga är spännande, säger Fredrik Reinfeldt.

Vilka utmaningar har Norrbotten inför framtiden?

- En åldrande befolkning utgör en risk att det blir kommunalekonomiskt svårt att försörja dem och att kunna behålla den arbetskraft som krävs, säger Fredrik Reinfeldt.

Breddat företagande
Han ser en positiv utveckling av länet.

- Här har skapats ett nytt breddat företagande vilket inte fanns förr. Upplevelseindustrin och gruvnäringen har förändrat känslan för Norrbotten i positiv riktning, säger Reinfeldt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om