Första burken med Kalix löjrom i hamn

I söndags startade Ärets trÄlfiske efter siklöja. Tidigt pÄ mÄndagsmorgonen var den första burken med Kalix löjrom klar vid Guldhaven Pelagiskas fabrik i Kalix.

Enligt Sofia Åström gick det snabbare Ă€n förvĂ€ntat att fĂ„ fram Ă„rets första burk av Kalix löjrom pĂ„ Guldhaven Pelagiska.

Enligt Sofia Åström gick det snabbare Ă€n förvĂ€ntat att fĂ„ fram Ă„rets första burk av Kalix löjrom pĂ„ Guldhaven Pelagiska.

Foto: Nellie Andersson

Kalix2022-09-26 19:08

PĂ„ söndagsmorgonen startade trĂ„lfisket efter siklöja och avslutades för dagen klockan 14. Vid 16:30 var Guldhavens fisk pĂ„ fabriken i Kalix. 

– De första 20 personerna som gallrar började klockan 17 och klockan 18:00 kom hela gĂ€nget som skulle klĂ€mma, sĂ„ har de klĂ€mt Ă€nda till 06:00 i morse, sĂ€ger Sofia Åström, försĂ€ljningschef vid Guldhaven Pelagiska, pĂ„ mĂ„ndagsmorgonen.

Klockan 6:30 var första burken med Kalix löjrom klar vid fiskfabriken.

– Det Ă€r rekordtidigt, vi brukar sitta till 16.00 dagen efter men vi hade jĂ€ttebra personal. Allt fungerade klockrent, sĂ„ det gick snabbare Ă€n vi trodde.

Totalt rÀknar försÀljningschefen att det Àr cirka 90 personer hos dem som jobbar med löjromen pÄ olika sÀtt. En av de som kommit tillbaka i flera Är Àr Nadja Oustinova.

– Det Ă€r faktiskt jĂ€tteroligt att vara igĂ„ng, vi har roligt pĂ„ jobbet. Vi skrattar och sjunger, sĂ€ger hon.

PĂ„ stationen som Nadja tillhör packas löjromen i burkar. Musik spelas i lokalen och de anstĂ€llda vĂ€ger varje burk för att fĂ„ till exakt rĂ€tt mĂ€ngd. 

– Vi jobbar tillsammans som ett lag, sĂ€ger hon.

2010 blev Kalix löjrom Sveriges första livsmedel att skyddas enligt EU:s ursprungsmÀrkning Skyddad ursprungsbeteckning.

För att fÄ kallas Kalix löjrom mÄste fisket och framstÀllningen uppfylla vissa kriterier. Namnskyddet reglerar att Kalix löjrom mÄste komma frÄn omrÄdet mellan Haparanda och PiteÄ samt uppfylla vissa kvalitetskrav. Rommen mÄste exempelvis tas ut för hand, den ska ocksÄ vara beredd inom 24 timmar frÄn det att fisken landat.

Sofia Åström var pĂ„ plats nĂ€r bĂ„tarna anlĂ€nde till hamnen i Storön pĂ„ söndagseftermiddagen. Första dagen Ă€r alltid lite speciell, sĂ€ger hon. 

– Det Ă€r lite pirrigt och lite förvĂ€ntansfullt, lite högtidligt pĂ„ nĂ„got sĂ€tt.

I Ă„r har Havs- och vattenmyndigheten beslutat att tillĂ„ta en fĂ„ngst pĂ„ högst 800 ton, vilket Ă€r nĂ€stan en fördubbling mot förra Ă„rets fĂ„ngsttak pĂ„ 454 ton. FörsĂ€ljningschefen tror att det kommer att ta mellan 10-12 dagar innan taket Ă€r nĂ„tt, beroende pĂ„ hur fisket gĂ„r. 

– VĂ€dret har ocksĂ„ jĂ€ttestor betydelse sĂ„ det inte blir nĂ„gon höststorm eller sĂ„, för dĂ„ mĂ„ste vi pausa. Allt har vĂ€ldigt stor betydelse, igĂ„r var optimala förhĂ„llanden, sĂ€ger hon och fortsĂ€tter:

– Det var jĂ€ttefin sort pĂ„ fisken, den var stor, det var mogen rom, det var jĂ€ttelite strömming. Fisken var riktigt fin.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!