Först ut i länet med Familjens hus
Modernisering och tillgänglighet - så beskriver socialchef Mikael Lekfalk tankarna bakom Familjens hus som öppnar den 20 april.
MODERNISERA. Mikael Lekfalk och Mikael Nissén vill modernisera det kommunala arbetet.
Foto: Anneth Eriksson
- Ett bra exempel är Vindeln. Där har man verksamheten i en lägenhet, i en vanlig boendemiljö och min vision är att vi också ska driva detta i lägenhetsfom framöver, säger Lekfalk. Familjens hus är ett resultat av att kommunen arbetar målinriktat för en modernisering. Den kommunala verksamheten ska bli flexiblare och innefatta fler samarbeten - både inom kommunhuset men också utanför. Man ska även föra in ett nytt tankesätt där kommunen alltid ska utgå utifrån perspektivet barn och ungdom. - Familjens hus ett bra exempel, vi måste lära oss att jobba över gränserna. Vi ska också vara öppna i våra kontakter med barn och ungdomar och tala mer med dem, säger Stig Strömbäck, fritids- och kulturchef.Fånga upp
- Familjens hus riktar sig till föräldrar och blivande föräldrar och deras barn. Vi måste fånga upp den här målgruppen, ge föräldrastöd och föra en dialog för att tillsammans kunna skapa goda uppväxtvillkor. Vi måste också få åldersgruppen 23-39 år att stanna kvar i Kalix och/eller att återvända efter studier på annan ort, säger Mikael Nissèn, samordnare Kalix prevention. Vad kostar satsningen med Familjens hus?- En förskolelärare ska anställas och lokalen kostar givetvis också, men det är ingen reell kostnad eftersom vi använder landstingets befintliga lokaler som står tomma. Omställningskostnaderna handlar om marginella summor, säger Mikael Lekfalk. - Förhoppningsvis kan detta leda till ökade skatteintäkter i längden. Att satsa på barn, ungdom och unga föräldrar är en tillväxtfråga som ger bra skatteunderlag och en bra befolkningspyramid, säger Mikael Nissén.
Invånare Kalix 23-39 år 1998: 3.726 stycken2008: 2.739 stycken
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!