Förslaget: "Installera kylanläggningar i boendena"

Värmebölja och restriktioner avseende fläktarna till följd av coronakrisen gör att det kan vara riktigt varmt i kommunens särskilda boenden. ”Det var 40 grader varmt i matrummet på Skogsgläntan härom dagen” säger Pia Ivarsson, anhörig, som föreslår att kommunen investerar i kylanläggningar på boendena.

"Jag tycker att Kalix kommun ska satsa på kylanläggningar i boendena" säger Pia Ivarsson som också arbetar i omsorgen, i hemtjänsten, och känner till utmaningar med värmen.

"Jag tycker att Kalix kommun ska satsa på kylanläggningar i boendena" säger Pia Ivarsson som också arbetar i omsorgen, i hemtjänsten, och känner till utmaningar med värmen.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2020-06-26 18:00

Pia Ivarssons mamma bor på Skogsgläntan, ett av kommunens särskilda boenden.

Hon har uppgift om att det i onsdags var 40 grader varmt i matrummet där.

– Det är inte bra vare sig för de boende eller för dem som ska arbeta i den miljön. Jag har förstått att de inte får använda fläktar alls där flera är samlade, att de bara får användas i de boendes egna rum. Det känns inte bra att isolera de äldre på det sättet, säger Pia Ivarsson har ett förslag för bättre miljö både för de boende och personalen på enheterna.

– Det finns ingenstans att svalka sig när det är så här. Jag tycker att Kalix kommun ska satsa på kylanläggningar i boendena.

Anna-Lena Andersson, socialchef Kalix kommun, säger att de följer strikt vad smittskyddet och Folkhälsomyndigheten säger om fläktar samt att de aktiverat den handlingsplan som kommunen har vid just värmebölja.

– Det är en ansträngd situation att hantera två kriser samtidigt, men vi har ordinarie personal och vikarier som är vana vid att hantera värmen. Restriktionerna innebär att fläkt och AC kan användas med viss restriktivitet, säger Anna-Lena Andersson.

Bland restriktionerna finns att fläkt och AC kan användas i gemensamma utrymmen och personalutrymmen genom att kyla ner rummet innan personer ska vistas där och stängas av innan personer anländer.

Personbunden fläkt kan användas i enskilda brukares lägenhet eller rum under vistelse, fläkten ska då placeras så utblåset riktas in i lägenheten eller rummet, fläkten ska inte riktas mot brukaren.

– Jag förstår att det är tungt i den här värmen, för alla, de äldre är ju dessutom en riskgrupp, säger Anna-Lena Andersson som nämner åtgärder som att duscha svalt på dagen, dra för gardiner och persienner och vädra kvällstid när det är svalare.

Ett förslag är att installera kylanläggningar i de särskilda boendena?

– Det har diskuterats, men det kräver åtgärder i byggnaderna och vi har inte gått vidare med det. Om vi bygger nytt särskilt boende är det en sak som ska beaktas redan i byggfasen. Det är möjligt att vi behöver tänka annorlunda för våra befintliga särskilda boenden också, värmeböljorna har ju varit mer frekventa de senaste fem åren, säger Anna-Lena Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!