Hans Grahn och sambon Anna Borgström har i höst köpt Grytnäs nedlagda förskola, där de både ska bo och driva konsultverksamhet på de generösa 700 kvadratmeterna.
– Vi ska bo här i ena änden av byggnaden, sedan ska vi ha matsal och konferenslokal i högra delen. I mitten ligger ett stort kök och på vänstra sidan blir det boende för konsulterna som vi ska hämta från södra Sverige, berättar Hans Grahn.
Den 24 oktober kom paret upp med ett stort flyttlass och hunden Messi från Vellinge i Skåne – en bilresa på 160 mil. De har kommit för att stanna.
Det är en lång och trasslig historia Hans Grahn har bakom sig.
Han bodde sina första levnadsår i Öjebyn utanför Piteå, där hans mamma bodde med hans biologiska pappa.
– Jag har vaga minnesbilder därifrån, men jag minns inget ansikte på min pappa.
Föräldrarna skildes när han var fyra år gammal. Mamman tog honom och hans tvillingsyster med sig och flyttade tillbaka hem till Blekinge. Hans Grahn trodde att den man hon sedan levde med var hans pappa.
Någon gång när han var i tioårsåldern sa hans styvpappa efter en konflikt de hade haft: "Det är tur att jag inte är din riktiga pappa".
– Det är ord jag aldrig glömmer, säger Hans Grahn.
Han började fråga ut sin mamma om sitt egentliga ursprung, men hon ville inte berätta något. Efter det blev relationen till mamman komplicerad. Det spelade in när han redan direkt efter nian tog beslutet att gå till sjöss, 14 år gammal.
Innan han gav sig fick han en bankbok av sin mamma. Den innehöll de pengar som var kvar från arvet han fått av sin biologiska pappa.
– Först då berättade hon att han var död och vad han hette. Jag fick också reda på namnet och adressen till min faster i Piteå.
I sex år arbetade han på ett fartyg och reste jorden runt flera varv. När han gick i land igen bestämde han sig för söka upp sina röster och tog kontakt med sin faster i Öjebyn. Fastern gav honom numret till hans farmor i Piteå som han hann prata med i telefon en gång innan hon dog kort tid efteråt.
Ett par år senare gjorde han en resa till sin faster och farbror. De berättade för honom om hur hans pappa var och nämnde också att Hans Grahn hade tre halvbröder.
– Jag försökte få kontakt med alla tre redan då, men två av dem återkopplade aldrig på mina brev och telefonmeddelanden. Det var bara en som jag pratade med och han bodde i Ryssbält utanför Kalix och sysslade med fiske. Jag minns inte idag vad han hette.
Efter besöket i Piteå lät han allt som hade med släkten att göra vila under flera decennier.
– Jag bestämde mig för att försöka bygga upp mitt eget liv och behöll inte heller kontakten med min halvbror. Tyvärr, för det hade jag önskat idag.
Han utbildade sig och jobbade med IT-säkerhet. För 20 år sedan träffade han Anna Borgström som är den viktigaste personen i hans liv sedan dess. De lever ihop och driver dessutom företag tillsammans.
När hennes två barn bosatte sig i Umeå slog det dem att deras verksamhet lika gärna kunde drivas i norra Sverige. Grytnäs förskola låg ute på Hemnet och på den vägen är det.
– För mig känns det som att flytta hem. Min biologiska far har alltid suttit på min axel.
I söndags kom han på idén att efterlysa sin bror på Facebook. Gensvaret blev enormt. Han har fått flera tips, men ännu ingen napp.
– Skulle jag hitta honom och få träffa honom, så hade det betytt jättemycket för mig.