Företaget förnekar all kritik

PartAB nekar till all kritik och säger att de betalat tjeckerna mellan 15.000 och 20.000 tjeckiska kronor i månaden samt ett traktamente på 40 euro om dagen. Enligt VD:n var det redan klart att de sex skulle skickas hem under tisdagen även om de själva inte hade uppfattat det.

KALIX2007-10-17 01:45

-Jag har inga papper här i Kalix eftersom de är anställda åt familjens företag i Tjeckien. Vi har inga problem med vår lokala fakcklubb och det är skamligt hur IF Metalls ombudsmän beter sig, svarar PartABs VD Anton Lundholm på kritiken.

Skarp kritik riktas i båda riktningarna efter tisdagens möte mellan IF Metall och PartAB.

Metalls ombudsmän var förskräckta över hur dåligt påläst den lokala fackklubben var samt att det inte fanns några som helst kontrakt för de utländska arbetarna. Företagets verkställande direktör förnekar all kritik och säger att det är en ren förlustaffär för Partab att ta upp Tjeckerna till Kalix, det har de endast gjort ifall en ny fabrik ska öppnas i Tjeckien och de vill utbilda några personer i hur en svensk fabrik fungerar. Olustig organisation
När det gäller den lagtext om medbestämmande i arbetslivet som kräver att PartAB har förhandlat om MBL innan de tog hit utländsk arbetskraft svarar VD Anton Lundholm: - Det är en väldigt olustig organisation, det är skrämmande hur de beter sig att komma hit och kasta paragrafer i ansiktet på oss, som inte ens den lokala fackklubben hade koll på. Det är någon idiot som kommit hit för att spela Allan, anser Anton Lundholm. Är det ombudsmannen Jörgen Näsström du åsyftar? - Ja, vi har en egen fackklubb där vi spelar med öppna kort och allt har gått rätt till det kan du fråga vår klubb. Jag har meddelat tjeckerna i morse att de inte får stanna i Kalix och om de inte förstått att de är här på utbildning kan det bero på att de har en liten annan kultur nere i Tjeckien.
Lundholm vill tillägga att enligt tjeckiska avtal har de tjänat bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om