Föreningar kräver rättvist nyttjande av vildlaxen

Kalix- och Torne älvdal ekonomiska föreningar återställer och förvaltar laxbestånden utan att kunna drar nytta av beståndet. Därför kräver föreningen i Kalix att få vissa förbehåll i den nya förvaltningsplan som ska upprättas för laxen i Östersjön.
Merparten av den lax som produceras i Kalix älv måste tillåtas att återvandra till Kalix älvdal anser föreningen.

KALIX2006-11-02 06:00
Den ekonomiska föreningen Kalix älvdal har under senaste året investerat 2,4 miljoner kronor med hjälp av EUs mål 1 fond. Detta för att återställa vattendrag och därigenom förstärka regionens öring- och laxbestånd. Trots det upplever föreningen sin motarbetad på grund av att drivgarnsfisket i Södra östersjön resulterat i att naturlax-beståndet nästan utrotas.

Plan för laxräddning
För att rädda de fåtal vildlax­bestånd som finns kvar i Östersjön upprättades en förvaltningsplan 1996, Salmon Action Plan. Åtgärderna inom Salmon Action Plan har enligt föreningen räddat bland annat. Kalix älvs laxbestånd. Men Salmon Action Plan ska nu avslutas och en ny förvaltningsplan för Östersjölax ska upprättas.
Till den nya förvaltningsplanen kräver Kalix älv ekonomisk förening att om en framgångsrik förvaltning av Östersjölax ska komma till stånd måste den baseras på en långsiktig och rättvis fördelning av resurserna. Merparten av den lax som produceras i Kalix älv måste tillåtas att återvandra till Kalix älvdal.

Fyra åtgärder krävs
Föreningen kräver följande fyra åtgärder för att skapa ett hållbart och rättvist nyttjande av vildlax, att hemälvs principen tillämpas, tillåt mer lax att nå sina hemälvar, att EU-fonder blir tillgängliga för inlösande av fiskrätter, att EU-fonder blir tillgängliga för återställande av vattenmiljö inom Kalix älvdal och att intensifiera förhandlingar med Finland om hårdare reglering av kustfisket under laxens uppvandringsperiod.

Påpekat hot och möjligheter
Eftersom Kalix älv är en av ett fåtal outbyggda naturlaxälvar som finns kvar i Östersjöområdet har föreningen varit särskilt aktiv i att påpeka de hot och möjligheter som denna naturresurs har.
_ Vi inom Kalix och Torne älvdal återställer och förvaltar våra laxbestånd utan att kunna drar nytta av denna resurs. Därmed har den naturresurs som har mest potential för utvecklandet av Kalix älvdal effektivt tagit från oss, förtydligar föreningens ordförande Roland Lång.
fakta laxbeståndet
Senaste statistik från International havsfiskerådet ICES visar att minst 70 % av all lax i Östersjön nu är vildlax (ICES CM 2006/ACFM:21).
Vidare visade genetiska undersökningar utförda av ICES att över 67 % av all lax i Ålandshav härstammar från Kalix och Torne älvar. Förenklat härstammar mer än 6 av 10 laxar fångade inom havs- och kustfiske från Torne och Kalix älv.
Under år 2005 enligt ICES var total rapporterad fångst av lax 341 532 laxar (ICES CM 2006/ACFM:21). Samtidigt räknades med Kalix älvs fisketrappa i Jockfall endast 3402 återvandrande och 3076 laxar med Torne älvs fiskeregister i Pajala kommun.
Trots att endast ett fåtal laxar tillåts återvandra, utvandrande till Östersjön över 929.000 laxsmolt från Kalix och Torne älv sommar 2005. Sammanlagt kan, enligt ICES, Kalix och Torne älv producera över 1.168.000 laxsmolt.
Kalix älvdals ekonomiska förening anser att med endast dessa så fåtaliga men viktiga återvandrande laxar blir det omöjligt att bilda en framtid baserad på sportfisketurism.

Källa: Kalix Älvdals ekonomiska förening.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om