Förebyggande arbete får stryka på foten

När socialförvaltningen i Kalix tvingas spara är det verksamheterna som drabbas. En av dem är rehabenheten där antalet arbetsterapeuter och sjukgymnaster minskas.

DYRARE. Att spara på rehab ger ökade kostnader i förlängningen anser från vänster Inger Jakobsson, Inger Stoltz, Helena Öhman-Nilsson, Camilla Sundqvist och Veronica Säthergren, sittande.

DYRARE. Att spara på rehab ger ökade kostnader i förlängningen anser från vänster Inger Jakobsson, Inger Stoltz, Helena Öhman-Nilsson, Camilla Sundqvist och Veronica Säthergren, sittande.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix2009-06-05 06:00
På torsdagen presenterade socialchef Mikael Lekfalk de åtgärder som ska vidtas i försöket att spara in de 19 miljoner kronor som socialnämnden ålagt dem. -  Vi har lyckats "skrapa" fram nio miljoner men mer klarar vi inte. Det är oerhört tufft, säger han. På rehab som arbetar mot kommunens särskilda boenden, dagverksamheten och korttidsenheten sparas 625.000 kronor via indragning av en arbetsterapeuttjänst, reducering av sjukgymnaster från tre till 2,75 och minskad budget med 100.000 kronor för tekniska hjälpmedel. -  Det här innebär att vår rehabtanke går helt förlorad. Väntetiderna blir längre och det förebyggande arbetet får stå åt sidan. Att spara på rehab är fel väg att gå, det ger ökade kostnader i förlängningen, säger Inger Jakobsson, arbetsterapeut. I sitt arbete gör personalen hembesök för att se över en brukares behov. Längre väntetid gör att både vårdpersonalen och brukaren kan drabbas. -  Ju längre det tar desto sämre hinner brukaren bli och desto tyngre blir det för personalen. Till slut kan det uppstå behov av tekniska hälpmedel som en lyft tillexempel och då faller ju besparingen på hälpmedel, säger arbetsterapeut Veronika Säthergren. Camilla Sundqvist är sjukgymnast. -  Vi har våra prioriteringsordningar och nu får tyvärr det förebyggande arbetet som normalt ligger längst ned stryka på foten. En konsekvens blir att träningsgrupper inom balans och styrka kan komma att läggas ned. -  De är jätteviktiga för att undvika fallolyckor, men vi får se om vi alls hinner med dem, säger sjukgymnast Helena Öhman-Nilsson.
Några av besparingarna
inom socialförvaltningen: Ekonomi och stab: 3,2 miljoner kronor Ordinärt boende, bland annat hemtjänst: 2,1 miljoner Hälso och sjukvård, dagverksamhet och korttidsenheten: 2,1 miljoner Individ och familjeomsorg, kommunal psykiatri samt handläggning: 1,8 miljoner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om