Det var stor spridning på åldrarna bland besökarna, en av dem var åttaåriga Enzo Retzell-Barsk, som tyckte att det skulle bli skoj med SM.
– Jag brukar åka ganska mycket skidor, säger han.
I kontrast till den skidglade åttaåringen står en som verkligen är erfaren i skidvärlden. Bror Henriksson var nämligen på plats när SM arrangerades i Kalix – 1958.
– Det som skiljer är spåren och så har ju materialet förändrats. Som en följd av det går det fortare. Man åker en femmil idag på 2 timmar. Veikko Hakulinen tog OS-guld 1952 i Oslo på 3 timmar, 33 minuter och 3 sekunder. Idag är det på nästan halva tiden, säger han.
Skidentusiasten är dock inget större fan av masstart, som är startformen under SM-helgen.
– Jag tycker det är tråkigare med masstarter. I damloppen händer det oftare något än i herrloppen. Ofta är herrloppen "följa John" i två timmar. Damerna är det ofta någon som ändå satsar, säger han.
Johanna Lundkvist, som till vardags studerar på skidgymnasiet i Älvsbyn, var på plats för att se syster Helena tävla i masstarten.
– Jag förväntar mig att min syster ska åka bra och att de i världseliten också ska åka bra, säger gymnasisten som tycker att det är väldigt kul att SM har ledat sig till Kalix.
Borta vid "läktaren", där publiken har bra uppsikt över både start och målgång, hade Karin Nilsson och hennes man Gunnar satt sig bekvämt på sittunderlag i solen. Hennes förväntningar på dagen var att få vara ute, träffa mycket folk och få se skidåkarna på plats.
– Det är kul att se dem i verkligheten, säger hon.
Vad tror du SM betyder för Kalix?
– Jag tror det betyder mycket. Det blir mycket mer jobb för många, affärer, folk som har berett bana och folk som tagit bort massa skog och så. Socialt tror jag det är ett uppsving överhuvudtaget för folk att mingla runt här.
Men skidtävlingarna lockade så klart inte bara människor från Kalix, utan från hela länet. Den utflyttade Kalixbon och numera Luleåbon Lena Ramström var på plats med sina barn Edith och Hilda.
– Jag är från Kalix från början och bor i Luleå nu. Vi har tagit oss hit för att kolla på det här, det känns ju som ett måste. Vi vill kolla på kändisarna och se hur snabbt de åker på riktigt, det känns roligt. Spännande och lite speciellt att det är i Kalix också, säger hon.
Lite längre upp på läktaren hade Tobias Sundqvist och Kristoffer Bergdahl parkerat sig på en sten.
– Det är ett jättefint arrangemang och det drar ju hit mycket folk. Det blir riktigt häftig stämning när åkarna kommer här i slänten, säger Tobias Sundqvist.
Råneåbon Lennart Lindquist satte sig på en toppenplats just vid banan. Egentligen hade han tänkt åka Råneälvdalsloppet, men det fick bli SM istället.
– När man har SM så nära kan man inte missa det, säger han.
Även ordningsmakten var representerad i publikhavet.
– En dag som denna är det inga problem att jobba som polis, det är bara positiv. Jättetrevligt folk, fint väder och ett arrangemang som heter duga, säger områdespolisen Mikael Engren.
Bland annat jobbar polisen trafikmässigt en dag som denna, med bland annat en skoterpatrull som framförallt arbetar för nykterhet. Och så visar de närvaro på arrangemanget.
– Jag frågade chefen vad vi skulle göra. ”Gå runt och vara trevlig” sa han. Och det ska vi väl kanske klara av, säger Mikael Engren och skrattar.