Flott slott – av pepparkaka

Elin Bergmark i Kalix är en stor Downton Abbey-fantast. Så stor att hon bestämde sig för att bygga en kopia av tv-seriens berömda slott – av pepparkaka.

Downton Abbey. Inspelning av den populära tv-serien.

Downton Abbey. Inspelning av den populära tv-serien.

Foto: Simon Paulin / SvD / TT

Kalix2018-02-08 08:30

Det började med mera traditionella pepparkakshus som med åren blev mer och mer avancerade. Inför julen 2017 slog hon till med sitt hittills största bygge.

– Jag har alltid tyckt om att baka och pyssla, ända sedan jag var liten. Sedan älskar jag ju julen med alla dofter och stämningar som den för med sig, säger Elin Bergmark, 23-årig undersköterska från Kalix, och arkitekt bakom pepparkaksslottet.

För inspirationen svarade tv-serien Downton Abbey och slottet Highclere castle där tv-dramat utspelar sig bland engelska aristokrater och tjänstefolk.

– Jag tycker om serien, den är väldigt fin. Sedan är slottet väldigt vackert. Fast egentligen var det min mammas idé, det var hon som inspirerade mig att bygga det.

Verklighetens Highclere Castle ligger i Hampshire i England och bebos av Lord och Lady Carnarvon. Kalix-Elins bygge har inte undgått greveparet. När Highclere castle delade en bild av pepparkaksslottet på sin Facebooksida väckte det en mängd gillanden och entusiasiska kommentarer.

– Det känns väldigt roligt, säger hon.

Pepparkaksslottet kan beskådas på kommunbiblioteket i Kalix där det just nu ställs ut. Innan det så småningom får skatta åt förgängelsen ska Elins morfar ha det några månader.

– Han har paxat det, berättar hon.

Blir det ett nytt projekt inför nästa jul?

– Jag har lite olika idéer, men jag har inte riktigt kommit på vad jag vill göra. Men något blir det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om