Fiskare kritisk: "Jag ser ingen framtid för fisket"

”Jag ser ingen framtid för fisket.” Yrkesfiskaren Per-Erik Sångberg är mycket kritisk till inskränkningarna i årets siklöjefiske.

Mats Rönnqvist, Per-Erik Sångberg och Carl Otto Gählman (partikamrat med Per-Erik Sångberg i Framtid i Kalix). Bilden är tagen för en och en halv månad sedan, när de höll på att iordningställa efter laxfisket.

Mats Rönnqvist, Per-Erik Sångberg och Carl Otto Gählman (partikamrat med Per-Erik Sångberg i Framtid i Kalix). Bilden är tagen för en och en halv månad sedan, när de höll på att iordningställa efter laxfisket.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2019-09-13 21:09

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, gick tidigare i år ut med förslaget att noll ton siklöja skulle få fångas den här säsongen, men beslutet från Havs- och vattenmyndigheten, HaV, blev att 700 ton siklöja får fångas i årets fiske.

Årets fiske är inskränkt i tid genom överenskommelse om att starten för fisket inleds cirka en vecka senare och med färre fisketimmar per dag.

HaV har motiverat beslutet med att ett noga kontrollerat fiske ska säkerställa beståndets bärkraft och att årets fiskenivå i relation till beståndets storlek motsvarar förra årets nivå.

Per-Erik Sångberg är yrkesfiskare sedan 60 år tillbaka och han säger att det redan inför förra årets fiske varnades för att beståndet var mindre.

– Det var ett rätt så bra år förra året. Det är ofta så, efter en varm sommar följer en höst med bra med löja och även denna sommar var ganska varm så det kan bli ännu ett bra år, säger Per-Erik Sångberg.

”Min uppfattning är att det jäser” säger Per-Erik Sångberg som beskrivning om hur restriktionerna avseende fisket på siklöja har mottagits.

– Myndigheterna tar av oss lite mer för varje år som går. I år får vi ta upp 700 ton. Vem vet, nästa år är vi nog nere i 500 ton och året därpå kanske i 300 ton, säger Per-Erik Sångberg som tillägger att det som tappas aldrig kommer tillbaka.

Per-Erik Sångberg har tidigare, senast i samband med laxfisket under sommaren som var, sagt att fiskarna skulle ha samlat sig för länge sedan:

– Vi skulle ha satt ned foten för 20 år sedan.

Kalix löjrom har en skyddad ursprungsmärkning, EUs starkaste livsmedelsskydd.

Priset på havets guld varierar förstås.

– Vi tog 1 800 kronor kilot för löjrommen förra året, en del tog 2 000 kronor kilot. Priset kan, enligt min uppfattning, inte stiga mer för då kommer vanliga ”Svenssons” inte åt den längre och det vore verkligen synd, säger Per-Erik Sångberg.

Per-Erik Sångberg säger att han inte ser någon ljusning för branschen.

– Det måste till en politisk lösning, annars går det inte att fortsätta.

Anledningen till att det ändå finns nya krafter som söker sig till branschen, som Mats Rönnqvist som han fiskar med, tror han finns i det liv som yrkesfisket innebär.

– Det är en livsstil, ungefär som för bönderna, men friheten som fanns finns inte kvar. Jag ser ingen framtid för fisket, säger Per-Erik Sångberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om