När Jan-Erik Larsson genom sitt företag Kalix Elektronik köpte den gamla 1800-tals herrgården var den i minst sagt risigt skick.
– Det var ett tillhåll för vandaler. Första gången jag var in här gick det en skoterled genom nedervåningen och på övre våningen låg det snödrivor – alla fönster var trasiga. Men som tur var så gick det att bevara timringen, säger ägaren.
Nils Lundholm, grundare av Sangis Trä och Part AB, var en av flera entusiastiska entreprenörer som hjälpte till med den första, omfattande renoveringen. Målet var att återskapa det som en gång varit. Tapeterna trycktes upp på nytt och de raserade kakelugnarna murades upp igen.
Tanken från början var att Filipsborg skulle fungera som kontor för elektronikföretaget, men det blev ändrade planer efter påtryckningar från entreprenören Jan Johansson. Han ville nämligen prova att driva restaurang i herrgården, vilket han också gjorde under några år. Under den tiden byggdes nya hotellbyggnader intill herrgården och där började man driva hotellverksamhet.
– Därefter har vi renoverat ytterligare i olika etapper och byggt till en loge och en museibyggnad. Efter den första renoveringen uppmärksammades vi otroligt mycket, tidningarna kom hit och människor klappade en på axeln. Man märkte att folk verkligen uppskattade att Filipsborg fick leva vidare, säger Jan-Erik Larsson.
I början av 90-talet byggdes hotellbyggnaderna om till kontor för Jan-Eriks verksamhet Kalix Elektronik, som senare fick namnet Care Tech och i dag Doro Care. 2005 slutade Jan-Erik som vd och för två år sedan sålde han sin sista andel i företaget och tog pension. Senare flyttade också företaget från Filipsborg då senaste expansionen krävde större lokaler. Även om Jan-Erik tog pension från elektroniken så fortsatte han att driva konferens- och hotellverksamhet på Filipsborg – och det gör han än i dag.
Anläggningen består av 16 hotellrum och 26 bäddar, flera konferensrum, en rymlig loge, bastuanläggning med badtunna, museum, vinkällare, ett stort kök samt turbåten Filippa. Här arbetar tre personer, utöver Jan-Erik själv.
– Det är en väldigt stor anläggning. Hur många kvadrat det rör sig om vet jag inte exakt men vi driver bara någonstans mellan 10 och 15 procent av vad man skulle kunna göra här. Jag har alltid sagt att jag gör det här lite som en fritidsaktivitet för att jag tycker att det är så roligt, säger han.
I och med turistbranschens uppgång i Norrbotten ser Jan-Erik stora utvecklingsmöjligheter på Filipsborg.
– Det skulle gå att ordna många aktiviteter med båtar på sommaren och skotrar på vintern. Läget är helt perfekt, nära till centrum och alldeles intill golfbanan, älven och havet. Det fattas bara en driftig entreprenör som är beredd att satsa. En elektronikpensionär som jag räcker inte riktigt, säger han och skrattar.
Har några intressenter hört av sig?– Ja, några stycken. Jag planerar inte att sälja nu på momangen men jag har börjat titta runt lite.
Hur känns det då?– Det har varit en rolig resa med många roliga minnen och upplevelser. Men jag inser ju att det framöver krävs att någon tar över och utvecklar så att anläggningen får leva vidare. För mig är det viktigast.