Festival på Kalixmålet
Den 14:e upplagan av dialektfestivalen i Englundsgården blev välbesökt även detta år. Trots tunga moln på himlen ville många komma för att hylla det gamla Kalixmålet med allsång, teater och god mat. - Kalixmål är nyckeln till förståelse för den gamla kulturen, säger Sten Rönnberg.
Dialektsfestival i Englundsgården, Kalix
Foto: Eva Wallsten
Föreningen Kalix bygdemål står bakom arrangemanget av festivalen på den vackra 1600-talsgården på Näsbyn. Sten Rönnberg är ordförande i föreningen och brinner för att hålla Kalixmålet levande så länge det är möjligt. Han berättar att det är en av de äldsta dialekterna i Sverige, och att släktskap med de fornnordiska språken har konstaterats.- Kalixmålet har i högsta grad påverkat hur vi Kalixbor pratar svenska idag, säger Sten Rönnberg.Språket kulturbärare
I dagens Kalix är dialekten nästan helt borta. Den är ett uttryck för en gammal kultur som är på väg att försvinna, eftersom endast de i den den äldre generationen fortsätter att tala Kalixmål med varandra. Deras barn och barnbarn får sällan lära sig något. - Målet började försvinna redan på 1930-talet, när det fanns en uppfattning om att barnen skulle handikappas av att lära sig det gamla Kalixmålet.Dagen till ära uppträder Gårk med låtar på det gamla målet. Det "gamla gänget" leder allsången där alla åskådare deltar. Melodierna är välkända, men texten har blivit utbytt mot en ny tolkning på Kalixmål. Några sketcher spelas också upp, och publiken skrattar gott åt Tage Ekman och Harry Gustavssons dialoger utanför Englundsgården.
Do haar kåoke i gått kjaf, ät ha do vyri snål vä bönen - Du har gjort gott kaffe, och inte har du snålat med bönorna. Tåoka djåra såm tåoke see, hä jär i gåmal saning - Toka gör som toka säger, det är en gammal sanning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!