Fanny Brännmark berättar att hon var 16 år när hon engagerade sig i SSU (ungdomsförbundet).
Hon gick ut gymnasiet och hon har efter det studerat juridik.
– Jag gick kurser inom SSU och fick lära mig hur politiken fungerar och levde i tron att det är så som vi lärde oss där, alla får komma till tals och alla ska lyssnas på, säger Fanny Brännmark som snart tog plats i kommunpolitiken.
– Jag sade inte så mycket de två första åren, det tar tid att våga ta plats och komma in i hur allt fungerar.
Fanny Brännmark berättar att allt förändrades när hon började ifrågasätta saker:
– Jag är van vid att analysera saker ur alla tänkbara vinklar, det är naturligt för mig. Jag sitter inte tyst, jag har argument när jag ifrågasätter någon annans förslag och jag lägger egna förslag. Jag hamnade gradvis utanför. Jag uppfattades som kritisk även när jag var positiv. Jag vet faktiskt inte om det hände för att jag är ung och kvinna eller för att jag ifrågasatte när det var befogat.
Vem exkluderade och i vilka sammanhang?– Jag pekar inte ut enskilda eller sammanhang där de kan identifieras, säger Fanny Brännmark.
Fanny Brännmark berättar att hon i olika politiska sammanhang har kallats för ”lilla gumman”, att ”gubbar” rufsat om i hennes hår och vid ett tillfälle – när hon lade ett förslag på ett möte – så kommenterades inte förslaget men väl hennes skor.
– Jag tolkar det som olika försök att förminska mig. Jag fick en komplimang för mina skor och det är väl trevligt, men ingen annan bemöts så. På möten vill de medverkande lära känna varandra och höra vad andra tycker, men det gäller inte mig. Mig gick de bara förbi, säger Fanny Brännmark.
”Droppen som fick bägaren att rinna över” var ett sammanhang då andra medlemmar gormade om att Fanny Brännmark inte skulle får bara med med motiveringen ”jag vet hur hon är”.
– Jag låter mig inte trampas på, om någon säger att jag ska vara tyst så pratar jag mer och högre. Men det här var så odemokratiskt, säger Fanny Brännmark vars pappa, Dan Brännmark, också lämnat arbetarekommunens styrelse.
– Många, exempelvis arbetarekommunens styrelse, har stöttat mig, men för många har inte gjort det.
”Jag har fått avsmak för politik” säger Fanny Brännmark.
Uppdraget som ledamot i utbildningsnämnden avser hon ha kvar, som politisk vilde.
– Jag har förändrats, jag har vuxit upp, jag är lite mer till höger än när jag började inom politiken. Jag vet inte om partipolitik är något för mig, jag kommer i alla fall att fortsätta skriva opinionsyttringar, säger Fanny Brännmark.
Hur tycker du att partiet Socialdemokraterna i Kalix behöver förändras?– Det finns problem med att ta in andras åsikter. Släpp ”offerkoftan” som gör att man tar allt så personligt när sakfrågor diskuteras och jobba med attityden, lyhördhet är bra, säger Fanny Brännmark som tillägger att hon inte är bitter eller ute efter att hämnas på partiet.
– Jag tycker att berättelser från insidan är viktiga. Det här är min upplevelse och den kan ingen ta i från mig. Man kan inte känna fel, det har jag fått lära mig.