Fackordförande: "Ingen ska behöva få stryk på jobbet"

”Ingen ska behöva få stryk på jobbet” säger Valle Karlsson, förbundsordförande Seko. Seko kräver ett stopp för ensamarbetet inom SiS.

"Läget är alarmerande" säger Valle Karlsson.

"Läget är alarmerande" säger Valle Karlsson.

Foto: Montage: Pernille Tofte/Linda Danhall

Kalix2020-05-13 05:00

Behandlingsassistenten Johan slogs till marken med en socka full av batterier, facket larmar om en tuff arbetsmiljö och under förra året gjordes tio polisanmälningar. Vad händer innanför väggarna på Johannisbergs ungdomshem i Kalix? I en stor artikelserie ger Norr Media en unik inblick hos en arbetsplats som ger ungdomar på glid en andra chans i livet och som under 2020 kan bli Kalix största arbetsgivare.

Facket Seko beskriver i en rapport Statens institutionsstyrelse (SiS) med orden "en myndighet i förfall".

– Jag blev förskräckt. Jag visste att det fanns problem, men jag visste inte att det var så pass illa, säger Valle Karlsson om innehållet i rapporten.

Ensamarbetet beskrivs som ett av flera stora problem inom SiS.

Hur kan det vara så svårt att se till att det inte förekommer?

– Vi försöker ta spjärn i lagstiftningen men den är tyvärr inte helt tydlig. Ett problem är att det inte finns en samsyn kring vad som är ensamarbete. Det är inte ovanligt att bemanningen i en situation är två i planeringsstadiet, men i verkligheten händer någonting som gör att det ändå blir ensamarbete eftersom den ena måste gå undan för att göra något annat. Verksamheterna har skurit ned bemanningen till en nivå som gör att medarbetarna hamnar i den situationen hela tiden, det händer varje dag, säger Valle Karlsson.

Valle Karlsson säger att rätt kompetens är viktigt: 

– Behandlingsassistenterna har verkligen inte ett lätt jobb, relevant utbildning ger ökad förståelse och gör arbetet något lättare även om du kan vara duktig efter många år i yrket också. Det medför problem att ta in oerfaret folk, en extra anspänning för alla, om de inte är tillräckligt rustade. Jag tror att det behövs ytterligare kompetens utöver behandlingsassistentens ibland, och då med inriktning mot psykiatriska diagnoser. Det går inte nog att trycka på vikten av relevant utbildning, och för att få de människorna, ja då är vi inne på löner och arbetsvillkor.

”Hot och våld är vardag inom SiS, trots det är det endast ett fåtal av de allvarliga incidenterna som anmäls till polis och till Arbetsmiljöverket. Toleransnivån för vad som accepteras av personalen ökar hela tiden och de tvingas dagligen välja mellan sin egen säkerhet och att kunna ge klienterna en så god vård som möjligt” står det i Sekos rapport ”En myndighet i förfall” från i februari 2019.

Den största gruppen inom SiS är behandlingsassistenter och det sägs i rapporten att SiS under en lång period har haft svårt att rekrytera personal med rätt utbildning och:

”Det har med tiden gjort det nästan omöjligt för myndigheten att upprätthålla utbildningskraven vilket gör att många av de som i dag arbetar som behandlingsassistenter saknar den kompetens som egentligen krävs för att få arbeta på en institution.”

 ”SiS är en myndighet som befunnit sig i kris under många år” skriver Seko, och de föreslår en total genomlysning.

Bland kraven finns satsning på personalen, som beskrivs som nyckeln för att komma till rätta med problemen inom SiS. Där ingår att öka grundbemanningen, höja lönerna, satsningar på introduktionsutbildningar och kompetensutveckling, trygga anställningsformer samt införande av befattningen undersköterskor med psykiatrisk kompetens.

Det är krav som även personal vid Johannisbergs ungdomshem yrkar på, i artikelserien.

Andra krav är ett totalförbud för allt det klientnära ensamarbetet, mer resurser för att myndigheten ska kunna fullfölja uppdraget, där påpekas exempelvis att kunna stoppa införsel och användning av droger, avsätta pengar för att anpassa lokaler genom upprustning, nybyggnad och moderna säkerhetslösningar för att möta ett ökat tryck från samhället och slutligen sägs att ”grundregeln ska vara att allt våld som utförs av straffmyndig person ska polisanmälas”.

Valle Karlsson hänvisar i rapporten till hot, våld och droger i vardagen på institutioner, ständig underbemanning och ensamarbete som skapar att ”klienterna snarare förvaras än får den behandling som de behöver”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!