Facket rasar: "Vi lyfter frågan"

”Det är möjligt att frågan måste upp till departementet och socialministern för att det ska hända något.” Orden kommer från Frida Strandberg Landin, behandlingsassistent och ordförande i Seko SiS, som nu planerar för överläggningar kring situationen på Johannisbergs ungdomshem.

"Vi har etablerat kontakter med departementet och socialministern, kanske kan det hända något den vägen" säger Frida Strandberg Landin.

"Vi har etablerat kontakter med departementet och socialministern, kanske kan det hända något den vägen" säger Frida Strandberg Landin.

Foto: Privat

Kalix2020-06-22 10:11

Frida Strandberg Landin säger att det fortsatt är Sekos krav att allt hot och våld på arbetsplatserna ska anmälas.

Vid Johannisbergs ungdomshem prövas det från fall till fall – kommentar?

– Det är så oerhört fel! Så vitt jag vet har institutionscheferna inte de juridiska kunskaperna för att bedöma straffskalan på det sättet. Det är naturligtvis den som är utsatt som ska bedöma graden av skada i detta. Vi vet att vissa institutioner också jobbar mer så nu, det är ett framsteg, säger Frida Strandberg Landin som tycker att enskilda medarbetare inte ska behöva göra polisanmälan.

– Det är inte alls bra. När du anmäler som anställd så gör du det med ditt namn, ditt personnummer och din hemadress. I och med det, så riskerar du fortsatt hot och våld. Vi ska inte stå med namnet själva, institutionen är det enda skyddsnätet vi har, säger Frida Strandberg Landin.

Frida Strandberg Landin ser en fara i att hot och våld blir allt vanligare liksom inställningen ”lite får vi tåla”.

– Nej, det ska vi inte tåla, vi ska inte räkna med hot och våld på vår arbetsplats. Jag vet inte vad vi ska göra, vi kan inte tvinga arbetsgivaren till sådant som borde vara självklarheter. Vi har etablerat kontakter med departementet och socialministern, kanske kan det hända något den vägen.

Frida Strandberg Landin säger att det har hänt mycket på Johannisbergs ungdomshem:

– Vi gör själva en liten utredning kring det och vi ser stora varningssignaler där, det är dags att skrida till verket med åtgärder. Vi vet att det är många medarbetare som mår dåligt och vi ska kalla till överläggning med arbetsgivaren.

Frida Strandberg Landin känner till att SiS saknar en övergripande säkerhetsorganisation och att arbetet pågår.

– Det är bara konstigt att en övergripande säkerhetsorganisation inte redan finns. Det är bra att de jobbar med den, och att de tar ett helhetsgrepp i frågan. Nu är regelverket så otydligt att de 34 institutionerna inom SiS jobbar väldigt olika och det blir väldigt spretigt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!