Norr Media har berättat att Kalix kommun har ändrat beslutet från att grävmaskinen som gick genom isen för snart fyra år sedan ska bärgas till att det är förbjudet att bärga den.
Bakom beslutet finns att sedimenten potentiellt kan vara förorenade av tidigare verksamheter i Törefors.
"Det finns inga miljötekniska undersökningar av sedimenten som visar om de är förorenade men det finns goda skäl att misstänka att så är fallet. Att dra upp grävaren ur dyn skulle då innebära att föroreningar riskerar att spridas" står det i beslutet.
”Vi vill försöka undvika att ställa till mer skada än nytta” säger Rose-Marie Henriksson, S, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, om det nya beslutet.
Länsstyrelsen har år 2011 gjort en Mifo-inventering (Mifo står för Metodik för inventering av förorenade områden), fas ett, med fokus på Jonitexfabriken som fanns i Törefors.
Jonitexfabriken byggdes i slutet av 1920-talet, där tillverkades fiberskivor (torexplattor) och under början av Andra världskriget lär cirka 300 personer ha arbetat där och produktionen ska ha varit mellan 4 000 och 5 000 kvadratmeter fiberskivor per dygn.
Tillverkningen av torexplattan upphörde i början på 1950-talet.
I fiberskivetillverkningens process fanns, enligt inventeringen, sulfat, lim (fenol, formaldehyd) och bindämnen, zink och arsenik.
”Föroreningsnivån av smörj- och eldningsolja bedöms vara måttlig i byggnader och mark och liten av formaldehyd och fenol, då 50 år har förflutit sedan nedläggningen och då dessa föroreningar är förhållandevis lätt nedbrytbara” står det i den samlade riskbedömningen, och:
”Arsenik och zink har använts under lång tid för att impregnera skivorna, därför bedöms nivån av dessa föroreningar till att vara stor”.
Beskrivningen är att det är vid export som fiberskivorna behandlats med arsenik.
Beskrivningen är vidare att spridningsförutsättningarna från och till byggnader antas vara stora då processvatten gick orenat ut i recipient (recipient kallas det vattendrag, sjö eller hav som avlopps- eller dagvatten leds till) och på grund av utspädningen i Bottenviken bedöms spridningsförutsättningarna i ytvatten små men i sediment antas de vara stora.
Länsstyrelsen skriver i riskbedömningen:
”Den sammanvägda riskbedömningen blir 2, det vill säga området utgör en stor risk för människors hälsa och miljön. Det motiveras framför allt med att mängden arsenik som använts bedöms att vara stor i och med lång verksamhetstid och hög produktionstakt. Att fabriken ligger i direkt närhet till skyddsvärda vatten och sediment har också spelat en stor roll i riskbedömningen.”
Fabriken hyste efter nedläggningen av träfiberskivstillverkningen andra verksamheter:
Fram till mitten av 1960-talet var det en mineralullsfabrik och i slutet av 1960-talet inleddes småhustillverkning där.
När inventeringen gjordes fanns enligt uppgift i dokumenten ingen utrustning från tillverkningen av torexplattan kvar.
Länsstyrelsen har listat Jonitexfabriken bland objekten "prioriteras för utredningar under 2021-2023" och där uppges att ansvarsbedömning och Mifo fas två behöver göras.