Experten: "Det är själavårdande"

Jenny Karlsson som driver Granåns handelsträdgård ser en tydlig trend – intresset för hemmaodling har ökat mycket de senaste åren. "Jag vet hur det är, det är lätt att fastna i det här och bli odlingsnörd för det är så roligt och givande" säger hon.

Jenny Karlsson tipsar om att börja lagom stort och att hålla det enkelt. "Du behöver inte all världens attiraljer. Det behövs tillräckligt mycket ljus, värme och vatten" säger hon.

Jenny Karlsson tipsar om att börja lagom stort och att hålla det enkelt. "Du behöver inte all världens attiraljer. Det behövs tillräckligt mycket ljus, värme och vatten" säger hon.

Foto: Nellie Andersson

Kalix2023-04-24 11:00

Jenny Karlsson driver handelsträdgården sedan 18 år tillbaka och innan dess odlade hon en del själv.

– Jag hade trädgårdsland med morötter, potatis och frilandsgrönsaker och perenner. Det började egentligen tidigare än så, jag odlade och sålde morötter redan som 13- eller 14-åring.

Hon berättar att hon ser att intresset för hemmaodling ökat mycket de senaste åren.

– Det började under pandemiåren, kanske för att många var mycket hemma och plötsligt hade mer tid. Många valde att satsa på trädgården med växthus, många valde också pallkragar och trädgårdsland.

Jenny Karlsson säger att odlandet av det ätbara har ökat mest.

– Tomat, gurka, paprika och chili är jättepopulära jämfört tidigare. Jag ser också att många vill testa nya och lite ovanligare sorter.

Tips?

– Ett tips är att satsa på några plantor i stället för hela växthuset fullt, så att det inte blir för mycket att sköta om. Det ska ju vara en hobby, någonting som du tycker är roligt. Jag vet hur det är, det är lätt att fastna i det här och bli odlingsnörd för det är så roligt och givande. Ett annat tips är att inte göra det för komplicerat, du behöver inte all världens attiraljer. Det behövs tillräckligt mycket ljus, värme och vatten. Börja med något enkelt, som gurka, den gror lätt, behöver vatten, näring och ett varmt söderfönster.

Varför ökar intresset för odling så mycket, vad är grejen?

– Det är själavårdande att jobba med något som växer och blir någonting. Odling förknippas ju med sol och värme, du är mitt bland fina färger, blommor och härliga dofter, mitt i fotosyntesen. Det finns också någonting biologiskt djupt rotat i oss, att vilja odla.

Vad tycker du själv är roligast med att odla?

– Skörden är förstås rolig. Jag tycker om att se när frön gror och plantan börjar växa, det är en fröjd, och att plantorna tar sig efter omplantering. 

Egna favoriter?

– Favoritblomman är rosenskära, lättodlad och fin, penséer som är vårens budbärare är tacksamma och pelargoner är alltid roliga. Bland det ätbara gillar jag gurka och tomater. Jag skulle vilja odla mer chili och paprika, men de är mer känsliga för fel temperatur och då blir jag rationell och väljer annat. Det är en utmaning att hinna med egen odling också, säger Jenny Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!