Längsta debatten på måndagens kommunfullmäktigesammanträde i Kalix handlade om planen för landskapsutveckling i strandnära lägen (LIS-planen).
Kortfattat: Planen öppnar för byggande i 40 nya områden i Kalix kommun, längs älven och vid insjöar.
Vitt skilda områden omfattas, från kustbyarna Nyborg, Ryssbält och Vallen till platser som Morjärv och i övre bygden exempelvis Vitvattnet.
– Äntligen! Det här arbetet startade år 2010, vi gjorde "halt" under resans gång och tittade på frågan på ett annat sätt och nu är vi här med ett 101 sidor långt material, säger Stig Carlsson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och ledamot i kommunfullmäktige.
Stig Carlsson säger att det finns en efterfrågan på de strandnära lägena, för permanentboende men också för fritidshusbyggen.
– Syftet är inte att exploatera alla våra stränder, syftet är att visa de möjligheter som finns och vi hoppas med det här också bidra till att stärka byar, säger Stig Carlsson som fortsätter:
– Vi kan få diskussioner i framtiden angående de utpekade områdena, att det finns andra intressen som är starkare än intresset att få bygga.
Britt-Inger Nordström (S) håller med, med tillägget att det finns många orörda strandområden kvar.
Ulla Granström (S) får i genom tillägget att bygglovsansökningar inom LIS-områden ska följas upp i kommunfullmäktige.
Stefan Granström (C) säger att han är glad att Thomas Lindbäcks (C) arbete i samhällsbyggnadsnämnden gett resultatet att även övre bygden är med i planen.
Carl Otto Gählman (FiK) berömmer planen, liksom Rickard Mohss (L).
Kenneth Sandberg (Mp) och partikamraten Sven Nordlund ”bromsar” lite:
– Det är mycket lovord nu, det här är ett förslag och länsstyrelsen ska godkänna byggnationerna. Vi måste jobba vidare med övriga bitar för att stärka landsbygden, säger Kenneth Sandberg.
– Det är lika viktigt att skydda vissa områden, många väljer att leva i Kalix tack vare att vi har dessa naturområden, säger Sven Nordlund.
Kommunalrådet Tommy Nilsson (S) hänvisar till undersökning som visar på att Kalix lär ha stora möjligheter att bli mångas val när det gäller boendeort.
Allt enligt utlåtande från konsult- och analysföretaget Kairos future.
– Vi ser redan att pendlingen till jobb i andra orter ökar, exempelvis till Luleå, säger Tommy Nilsson.