Tillgängligheten på droger via internet är ett växande problem över hela landet. Så även i Kalix.
- Vi har fått indikationer på att droganvändandet har ökat bland ungdomarna, men det är några enstaka fall. Främst handlar det om nätdroger och cannabis, säger Mikael Engren, polisassistent med områdesansvar vid Kalixpolisen.
Hans uppgifter bekräftas av socialchef Anna-Greta Brodin.
Rökning inkörsport
- Vi har fått signaler från högstadiet och gymnasiet att det är så, men mycket är dolt och svårt att få grepp om. Vi har haft ett inledande möte med skolorna och kommer att ha fler där även polisen ska delta, säger hon.
Enligt Mikael Engren är rökning en inkörsport till att testa andra droger. Därför är det viktigt med upplysning om detta till såväl föräldrar som ungdomar.
- Statistik för hela landet visar att 64 procent av dem som röker provar cannabis av något slag. Via vårt lokala brottsförebyggande råd vill vi få igång upplysning om det på skolorna, säger han.
Ett första möte har hållits med BRÅ där bland andra Anna-Greta Brodin, skolchef Charlotte Sundqvist samt fritids- och kulturchef Karl-Göran Lindbäck sitter med.
"Oerhört viktigt"
- Det är oerhört viktigt att vi tar tag i det här, säger Charlotte Sundqvist.
Hon välkomnar även ett initiativ från Anders Resin, rektor på Kalix naturbruksgymnasium som vill inleda en samverkan mellan Manhemsskolan och Norrskenets friskolas högstadium samt Furuhedsskolan om gemensamma informationsträffar med föräldrar och personal.
För två år sedan stängde Ungdomens hus i Kalix. Det beklagar Mikael Engren.
- En ungdomsgård är viktig. Då har vi en kontaktyta gentemot ungdomarna. Skolan är bra men det är bättre att träffa dem på kvällstid i deras egen miljö. Då kan man också upptäcka saker i tid innan de blir så stora. Finns ungdomarna i miljöer där man inte ser dem är det inte lika lätt, säger Mikael Engren.