En svensk specialitet blir till

Efter månader av arbete med att fånga, förädla och paketera surströmming är målet nära.Nästa vecka är det nämligen surströmmingspremiär.

STORT INTRESSE. Efterfrågan på Bocköns surströmming tycks bara växa för varje år.

STORT INTRESSE. Efterfrågan på Bocköns surströmming tycks bara växa för varje år.

Foto: Sabina Nilsson

Kalix2013-08-10 06:00

De 1.500 burkarna med surströmming är alldeles strax klara. Det är bara en viktig detalj kvar; etiketterna som ska klistras på.

För åttonde året tillverkar Mikael Lundbäck, Siknäs, och Lars Berg, Jämtön, egen surströmming. Produktionen har sakta men säkert ökat från år till år och är nu större än någonsin.

–  Vi vill göra allt själva; från att fånga fisken till att rensa den, lagra och sälja den. Det enda vi lejer bort är paketeringen som BD-fisk har hand om. Det beror på att det krävs speciella maskiner för att få burkarna täta och väl förpackade, säger Mikael Lundbäck.

"Fick mersmak"

Lars Berg, som utsetts till saltmästare, hade länge funderat på att tillverka egen surströmming och blev glatt överraskad över det goda resultatet när han väl gjorde det.

–  Då fick jag mersmak och ville fortsätta. Jag och Mikael kände varandra sedan tidigare och bestämde oss för att göra det tillsammans. På den vägen är det, säger han.

Fisken fångas i början eller mitten av juni, sedan rensas den varpå den saltas och jäser i mellan sex och åtta veckor. Mikael Lundbäck berättar att det finns många hemligheter för att åstadkomma ett så gott resultat som möjligt.

–  Det är inget man gör i en handvändning direkt, säger han.

Surströmmingen säljer de till stor del själva och det är först till kvarn som gäller. Att bli av med den har aldrig varit något problem.

–  Vi publicerade ett inlägg om surströmmingen på vår facebooksida och bara tre dagar senare hade 2.200 personer läst inlägget. Det säger nog en del, säger Mikael Lundbäck.

Vad är roligast med att tillverka surströmming?

–  Att vara på sjön och fiska. Sedan är det alltid en speciell känsla när man efter sex veckors jäsning öppnar tunnorna och provsmakar en strömming för första gången. Hittills har det bara varit goda överraskningar, säger Mikael Lundbäck.

Surströmming

... är en strömming som konserverats genom jäsning

... är en svensk rätt

... tillverkas längs hela Norrlandskusten, från Utvalnäs i söder till Kalix i norr

... saluförs traditionellt sett inte förrän surströmmingspremiären; den tredje torsdagen i augusti

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om