"En fara för de boende"
Små äldreboenden i Kalix inger oro hos politikern Erik Söderlund, (mp) i Kalix. Ett av dem är Gärdet i Morjärv. - Att samla långvarigt sängliggande människor i en grupp ser jag som direkt olämpligt ur brandsäkerhetssynpunkt, säger han.
Men protesterna blev stora, inte minst från anhöriga till de boende. Ingen av dem var beredd att låta flytta sina nära och kära.
Vid ett möte med anhöriga i september 2004 lovade dåvarande kommunalrådet Peter Eriksson att ingen som bor på Gärdet skulle behöva flytta.
Få anställda på plats
Socialnämnden beslutade trots detta att stänga boendet på grund av dyra kostnader, men på grund av att de fyra boende har besittningsrätt på sina lägenheter har ingen flyttning kunnat ske.
Socialdemokraterna protesterade också mot beslutet med hänvisning till Peter Erikssons löfte. Men trots löftet anser partikamraten Erik Söderlund att socialnämndens beslut var rätt.
Som tidigare ordförande i räddningstjänstförbundet känner han sig orolig för vad som kan hända om en brand inträffar på Gärdet, speciellt under kvälls- och nattpass då få anställda finns på plats.
- Gärdet har ett bra larmsystem men det tar ändå 25 minuter för närmaste bil inom räddningstjänsten att hinna fram till Morjärv och det är för länge. Inom räddningsverket påtalar man en insatstid på fem minuter. Om det dessutom endast finns två anställda är chansen liten att de hinner få ut alla boende i tid, säger Erik Söderlund.
Han poängterar att detta även gäller andra mindre boenden som till exempel i Nyborg och Sangis.
- Där finns också en del boenden som gränsar mot en garanti för säkert boende. Anläggningarna kan finnas kvar men det är dags att flytta de svårast sjuka, säger Erik Söderlund.
Enligt Arto Koivumaa, chef för räddningstjänsten i östra Norrbotten, är Gärdet godkänt ur brandsäkerhetssynpunkt.
- I dag finns brandlarm installerade som markerar för minsta lilla rök, men det tar 20 minuter innan brandkåren från Töre är på plats. Därför är det oerhört viktigt att personalen i verksamheten är utbildade för händelser som en brand och att det inte finns för få anställda, säger han.
Vill ha avveckling
I övrigt har han inga anmärkningar på Gärdet.
- Ju längre bort från brandkåren man finns desto högre krav ställs det, men de är uppfyllda i Morjärv, säger han.
Enligt socialchefen på Kalix kommun, Mikael Lekfalk, ansvarar varje enhetschef för de anställdas brandutbildning. På grund av nya krav i lagstiftningen kring detta kommer samtliga enhetschefer att få en ny utbildning nästa vecka. Därefter för de sina kunskaper vidare till de anställda.
Mikael Lekfalk ser dock att Gärdet avvecklas.
- Säkerheten var en av orsakerna till beslutet om att lägga ned Gärdet, det krävs ordentlig bemanning för att säkerställa tryggheten i händelse av brand, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!