Elevprotest i Ytterbyn

Låg- och mellanstadieeleverna på Ytterbyns skola demonstrerade under fredagen mot att deras gymnastiklärare måste sluta.
- Det är alltid trist när någon måste sluta men vi har fått färre barn och måste anpassa kostymen efter plånboken, säger skolans rektor Anders Morin.

KALIX2006-10-07 06:00
Med skyltar och plakat demonstrerade skolbarnen i Ytterbyn mot att deras gympalärare måste sluta. Det var under torsdagen som eleverna fick beskedet att läraren Johan Tottmar börjar på skolan i Töre redan på måndag. De tog saken i egna händer, gjorde namninsamling, skyltar och ringde pressen.
Läraren Johan Tottmar har efter fyra år på skolan fått byta arbetsplats för att slippa bli varslad.
Skolsituationen i Kalix har varit en het fråga sedan skolverket kom med svidande kritik vid årsskiftet. Bland annat hade elevunderlaget minskat men lärarantalet var i stort sätt kvar på samma nivå.
Nu står det klart att 14 lärare i kommunen har blivit varslade tillsammans med sex andra pedagoger.
För skolan i Ytterbyn betyder det att en tjänst försvinner på grund av det minskade elevunderlaget.
En annan 1-7-lärare kommer även ha idrott med barnen på halvtid och därför försvann Johan Tottmars tjänst på skolan.
- Vi är inne i en smärtsam process där vi minskar verksamheten och jag förstår att alla inblandade känner frustration, säger skolans rektor Anders Morin. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Erik Söderlund säger att ambitionen från politikerna var att eleverna skulle slippa byta lärare mitt i en termin men att förhandlingarna dragit ut på tiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om