När nedläggningsbeskedet kom för Rolfs såg drabbades Kalix av en kollektiv sorg. Beskedet lades som en våt filt över sågområdet och så småningom upphörde röken från skorstenen år 2019.
Reaktionen går närmast att beskriva som den motsatta när Seskarösågen fick samma besked drygt tio år tidigare, år 2007. Då kavlade Seskaröborna upp ärmarna och gick man ur huse, så som de gjort många gånger tidigare genom historien i ren Seskaröanda.
År 2007 meddelades att Seskarösågen som levererat sina ägare 243 miljoner kronor i vinst de senaste tio åren skulle läggas ned. Beskedet kom på luciadagen och slog ned som en bomb på Haparandas tredje största arbetsplats. Anledningarna tvistas det fortfarande om; virkesbrist och satsning på andra sågverk nämns. Klart är att den externa konsultrapport på drygt 100 sidor som visade på fortsatt lönsamhet och ett livkraftigt sågverk inte fick gehör.
– Det kändes helt verklighetsfrånvänt, säger Tommy Österberg, fackrepresentant.
Några månader senare, i april hölls den sista förhandlingen inför nedläggningen.
Sågverksarbetare, fackförbund och Seskaröbor demonstrerade. Höll varandras händer, höjde plakat och sjöng "Internationalen". Företagets företrädare hade svårt att ta sig fram till förhandlingsbordet och uppe på kontorsbyggnadens balkong sjöng bland andra fackkämparna Bengt-Olov Innala och Tommy Österberg i kamp för sågverket. Historiens vingslag om arbetarrörelse, hungerstrejk, Seskaröspelen och minnet från tidigare nedläggningshot för sågen rungade höga.
– Jag blir fortfarande förbannad när jag tänker på nedläggningen. Sågen gick med vinst, vi var konkurrenskraftiga och många hade arbete, säger Bengt-Olov Innala.
Sommaren 2008 stängde sågen.
Sågverkets maskiner skulle säljas. Men stridshästarna Österberg och Innala påhejade av öborna vägrade och förhindrade varje försäljning. De höll också lokalerna varma så att sågen en dag skulle kunna starta igen.
– Vi är många på Seskarö som aldrig gav upp, vi har vänt på varenda sten vi hittat. Det var ett livkraftigt sågverk så vi hade ett moraliskt ansvar, säger Tommy Österberg.
Till slut sålde Setra sågen till Sveaskog som arrenderade ut sågverket till Morven men historien blev kort innan det blev konkurs. År 2015 köpte Stenvalls trä sågen. Stenvalls äger också sågverken i Örarna, Lövholmen och Sikfors.
Nu år 2020 drog sågen igång igen.
– Det är skönt att lägga det gamla bakom oss och sikta framåt. Stenvalls kan sågverk och satsar på förädling. De har också visat att de kan tjäna pengar även i sämre tider och de har en insikt i att det behövs jobb för att en verksamhet ska fungera. Vi är bra på förädling och nu är vi igång igen, säger Bengt-Olov Innala.
I fem år bidade Stenvalls in rätt tid för start.
– Sedan vi köpte har vi planerat för en uppstart, vi har alltid sagt att vi ska starta och när tiden var mogen gjorde vi det. Vi har hittat vårt upplägg och nu är det rätt i tid, säger Folke Stenvall, vd för Stenvalls trä.
Han berättar att teknikutvecklingen sker snabbt och Stenvalls har investerat 90 miljoner kronor på Seskarösågen, 90 miljoner som inom kort blir 100 miljoner kronor.
– Det är främst i ny teknik och nya maskiner, samt nya styrsystem och mer automation, säger Folke Stenvall.
Nu arbetar 24 personer i produktionen.
– Om något år är vi mogna att köra tvåskift och det kommer vi att göra. Det rullar enligt plan.
På Seskarö torkas råvara och anpassas till vidareförädling.
Tanken är att producera skräddarsydda produkter på Seskarö för omkring 160 000 kvadratmeter sågat trä per år.
Folke Stenvall säger att det är bra att även Rolfs såg startar.
– Vi har en fri marknad, det är bara bra för träindustrin i Norrbotten. Vi behöver mer förädling i länet.
Mer förädling är också Rolfs sågs ägarrepresentant Paul Björnsson inne på. Han konstaterar att Rolfs såg och Seskarösågen inte är direkta konkurrenter.
– Vi är kompanjoner som kan få nytta av varandra, jag tror att det är bra för regionen. Vi använder också ett klenare timmer, säger Paul Björnsson.
Våren 2020 fick informationschefen i Kalix, Reine Sundqvist ett telefonsamtal. Det visade sig handla om Rolf såg. Därefter har en handfull representanter från kommunen varit involverade i planerna för sågen.
– Det var av högsta vikt att planerna inte läckte ut, jag är väldigt glad åt att det gick att hålla under sekretess. Det handlar om oerhört viktiga arbetstillfällen och en viktig verksamhet, säger Tommy Nilsson (S), kommunalråd.
Han är glad att sågen är igång.
– Jag är extra glad åt att företaget planerar att satsa på vidareförädling, det behöver vi här uppe, säger Tommy Nilsson.
Stockhult Holding köpte Rolfs såg av Setra trävaror AB och fredagen 11 december 2020 blev sågen i ny ägo.
– I fredags tillträdde vi formellt som ägare. Det har varit väldigt mycket jobb med papper, tillstånd och allt praktiskt. Nu är det överstökat och nu är produktionen igång. Nu kör vi två tåkar och i veckan kör vi igång fler och justerverket. Vi ska få igång hyvleriet och vi har timmer på plats, nu rullar vi igång, säger Paul Björnsson.
Nu arbetar en handfull på sågen, till veckan ska entreprenörer kontrakteras och i januari beräknas omkring tio personer vara anställda vid Rolfs såg.
– Det andra kvartalet ska vi vara uppe i det dubbla, drygt 20 anställda. Det är ett välutrustat sågverk men det har stått stilla så vi har fått renovera och rusta upp.
Tänker ni på att ni är betydelsefulla för Kalix?
– Vi tänker inte i de termerna. Vi är intresserade av att få igång en bra verksamhet. Vi behöver folk för att lyckas, men visst innebär det en positiv utveckling för Kalix och för regionen. Det är samma i Glommersträsk, där har också ett stort antal människor sysselsättning och det är så klart viktigt. Vårt fokus är att lyckas och att göra buisness.
Paul Björnsson berättar att företaget initialt inte hade planer på att starta verksamhet i Kalix. Istället var de intresserade av att köpa delar av utrustningen.
– Av olika anledningar bestämde vi att inte göra de affärerna. Sedan gav det ena det andra och beslutet växte fram. Det visade sig vara en intressant möjlighet. Rolfs såg löste ett problem för oss, istället för att flytta utrustningen gör vi arbetet här. Vi ska öka sågningen och förädlingen.
Paul Björnsson är uppväxt en bit från Älmhult, precis som Ingvar Kamprad. Mycket av det som kommer att produceras vid Rolfs såg kommer att ingå i möbler på Ikea.
– Många av våra kunder levererar direkt eller indirekt till Ikea. Vi har jobbat på Ikea, vet hur det fungerar och vi kan vår kunder. Ibland vet vi bättre vad kunden behöver än vad de själva vet och det vinner vi båda på, säger Paul Björnsson.
Peter Olofsson var en de som förlorade jobbet när Rolfs såg lades ned. Dessförinnan hade han arbetat nära 30 år på sågverket som tillsvidare anställd och några år före med visstidsanställningar.
– Det är verkligen jätteroligt att verksamheten drar igång. Jag söker jobb direkt, hoppas verkligen att jag får jobb. Jag hade nästan gett upp hoppet, men när vi minst anade så kom beskedet om en köpare, jätteroligt. När sågen lade ned var jag en av inventarierna, säger Peter Olofsson.
Han minns dagen när nedläggningsbeskedet kom.
– Det var tråkigt, men kom inte som en chock. Vi visste att det var på gång. Setra plockade bort saker till andra sågverk och det gick bara utför. Det här sågverket har alltid överlevt på kvalité. Vi har sågat och tagit ut det bästa virket, så måste det fungera här för att överleva. Det känns som en riktig seger att Rolfs såg startar igen, säger Peter Olofsson.
Paul Björnsson parafraserar Winston Churchill "vi befinner oss i början av början". Ett citat som kan gälla både för Rolfs såg och Seskarösågen.
– Nu drar vi igång produktionen och anställer folk, säger Paul Björnsson.
Nu ryker det ur skorstenarna, sågklingorna ljuder och timmertransporterna rullar åter till sågverken. Båda sågverken anställer.
– Det är så här det ska vara, säger Tommy Österberg.