Diabetessjuk repade hiss – krävs av Kalixbo på 65 000

Anders, 47, i Kalix lider av typ 1-diabetes. En natt när han hade så lågt blodsocker att han inte var medveten om sina handlingar repade han en hisspanel. Notan gick på 65 000 kronor.

Anders tycker att det är bisarrt att han ska behöva betala 65 000 kronor för en handling som han inte var medveten om.

Anders tycker att det är bisarrt att han ska behöva betala 65 000 kronor för en handling som han inte var medveten om.

Foto: Privat

Kalix2022-09-08 10:15

Anders bor i en hyreslägenhet hos Kalixbo. Han lider av typ 1-diabetes, vilket innebär att kroppen inte kan reglera insulinnivån. Han tar regelbundet sprutor med insulin men har även alltid med sig druvsocker i byxfickorna för säkerhets skull.

Vid enstaka tillstånd hamnar han i ett tillstånd som kallas hypoglykemi, ett slags vaken medvetslöshet som kan drabba typ 1-diabetiker. Då sjunker blodsockret mycket snabbt.

– Man får skakningar, svettningar och svårt att gå och stå. Får du tillräckligt lågt socker slås hjärnan ut. Då gäller det att få i sig socker innan det sjunker så lågt att du inte längre förstår att du måste få i dig socker.

En närstående kan också märka det, men Anders bor ensam.

Detta var vad som drabbade honom i april i år.

– Den här gången var klockan två på natten och jag låg och sov och hade inget socker till hands. Jag steg upp för att äta socker, men då ramlade jag ihop. Jag vet att jag slog mig för det var blodspår på golvet nästa dag.

Grannar har berättat hur han irrade runt i trapphuset under en timme, bankade på dörrar och repade hisspanelen. De ringde även störningsjouren. Själv minns han ingenting.

Till sist kom han ändå till sans så pass att han fick i sig det socker han behövde, annars hade han kunnat dö.

Morgonen efteråt ringde bovärden och berättade vad som hade hänt. Hisspanelen hade spräckts och han skulle behöva betala för skadan han orsakat.

– Jag sa okej, jag vet ingenting, för jag har inget minne av det. De sa att de skulle återkomma när de tagit reda på vad det kostade.

Hissen gick att använda som vanligt efteråt, berättar han.

– Flera månader senare kom fakturan på 65 000 kronor.

Hur kändes det?
– Det kan du ju förstå själv. Jag trodde det skulle kosta kanske 6 000. För 65 000 kronor får du en bil. Det är helt bisarrt.

Han anser att Kalixbo kunde ha bytt endast glaspanelen, men istället byttes även elektroniken ut. Det var därför det blev så dyrt.

Han vände sig till sitt försäkringsbolag och frågade om det kunde ta kostnaden, men fick nej.

Då initierade han ett möte med Kalixbo. 

– Jag sa att jag tyckte det var galet, att kräva en sjuk person på skadestånd. Men Kalixbo ville inte ta kostnaden. 

Anders frågade om de inte bara kunde ha bytt glaspanelen, men de sa att det hade kunnat vara något fel i elektroniken. De skildes åt utan att han nått någon uppgörelse.

Han tog kontakt med Hyresgästföreningens jurist som i sin tur också pratade med Kalixbo. Ingen förlikning nåddes heller och nu ska ärendet upp i Haparanda tingsrätt 29 september.

Vad hoppas du ska hända?
– Jag hoppas de ska ta sitt förnuft till fånga hos Kalixbo. 

Han gör en jämförelse:

– Tänk om någon har sönder stolen när han får hjärtinfarkt och stolen går sönder? Kommer Kalixbo stämma den personen också då?

Mats Eliasson, diabetesläkare i Sunderbyn, bekräftar att personer som har typ 1-diabetes kan drabbas av hypoglykemi, det vill säga lågt blodsocker, då de inte är medvetna om vad de gör.

– Jag har patienter som blivit tagna för snatteri och andra som har kört åt fel håll i rondellen. Det är därför modern diabetesvård fokuserar jättemycket på att patienter som har insulin aldrig ska få så här riktigt låga blodsockernivåer.

Med modern diabetesvård har det blivit allt ovanligare, berättar han.

– Men det kan hända, just att man inte är herre över sina handlingar och agerar irrationellt.

Hypoglykemi

En insulinkänning vid diabetes uppstår om blodsockervärdet sjunker mycket eller snabbt. 

Vanliga symtom är svettningar, darrningar, skakningar, hunger, oro, koncentrationssvårigheter, ilska, hjärtklappning, yrsel, förvirring och att man blir svår att få kontakt med.

Till slut blir man medvetslös om blodsockervärdet fortsätter att sjunka.

Insulinkänning kallas också hypoglykemi och kan bli allvarligt. 

Det är viktigt att närstående vet vad de ska göra om en person med diabetes får en insulinkänning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!