"Det råder inte enighet"

Påståendet att det råder enighet inom socialdemokraterna avseende skolstrukturfrågan i Kalix dementeras av Lars-Åke Nilsson, ordförande i partiets norra distrikt.  - Det råder inte enighet. Fortfarande är många frågor obesvarade och jag viker mig inte i min uppfattning om Övre bygden, säger han.

GÅR EMOT. "Måndagens partimöte var endast ett informationsmöte. Att säga att det rådde enighet är fel", säger kommunfullmäktigeledamoten, Lars-Åke Nilsson (s).

GÅR EMOT. "Måndagens partimöte var endast ett informationsmöte. Att säga att det rådde enighet är fel", säger kommunfullmäktigeledamoten, Lars-Åke Nilsson (s).

Foto: Roland S Lundström

KALIX2008-01-31 01:45
Socialdemokraternas förslag att lägga ned tre byaskolor samt högstadiet i Töre och på Innanbäcken skapar splittring inom partiet. En av dem som uttalat kritik mot förslaget är Lars-Åke Nilsson, som bor i Vitvattnet vars skola är en av de tre hotade skolorna. Ett beslut som han inte står bakom. Orsaken är att en bristande konsekvensanalys, enligt honom. I måndags höll socialdemokraterna ett extra informationsmöte för sina ledamöter i fullmäktige, kommunstyrelsen samt barn- och grundskolenämnden. På plats för att svara på frågor fanns även skolchefen, Monica Westman, som ansvarat för skolstrukturutredningen. Lars-Åke Nilsson var en av deltagarna. Mötet till trots, så anser han att många frågor fortfarande står obesvarade. Mötet uppmärksammades i Kuriren på tisdagen där en ledamot uttalade att det rådde enighet vid mötets avslutande. Det har fått Lars-Åke Nilsson att reagera. - Vi är inte eniga. Fortfarande återstår det många frågor som vi inte har fått svar på, säger han. Folkvald
Enligt honom har även representanter för Pålänge och Töre ifrågasatt underlaget - han talar dock utifrån sitt område, Övre bygden. - Jag kan inte stå bakom det här beslutet - jag är vald av folket i bygden då ska jag också föra deras talan, säger han. Han är medveten om att en skola inte kan behållas till vilket pris som helst. - Sitter man i kommunfullmäktige ska man inte bara se till sitt eget och hade det handlat om en skola med fem elever hade jag sagt ja till nedläggning, men så är det inte. Det handlar om 34 elever och en minskning med ett barn fram till 2011, säger han. Inget svar
En nedläggning i Vitvattnet ger också stora konsekvenser för en hel bygd och det måste ansvariga politikerna ta med i sin konsekvensanalys - men så har inte skett, anser Lars-Åke Nilsson. Han har förgäves försökt få svar på var förskoleverksamheten ska förläggas om skolan stängs samt hur skolskjutsarna kommer att ske om Vitvattnet läggs ned. - Något svar har jag inte fått, säger han.Och så länge Lars-Åke Nilsson inte får svar och känner att underlaget för ett negativt beslut är felaktigt vägrar han att följa majoriteten. - Jag skulle inte bli trovärdig om jag sa ett i Övre bygden men röstade på något annat i fullmäktige. Jag mår bra när jag står för det jag tycker, säger han. Ännu har han inte tappat hoppet för skolan. -Vi har inte kastat in handduken, jag tror att den blir kvar. Vad gör du om ditt parti lägger ned skolan?
- Det har jag funderat på men jag vet inte ännu, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om