"Det här ger en annan livskvalité"
Tre gånger i veckan året om åker 41-årige Mikael Johansson från Kalix till Sunderbyn för dialysbehandling. Varje behandling tar sex timmar - med restiden inräknad handlar det om åtta timmar. Dialysmottagningen i Kalix ger honom ett nytt liv. - Nu får jag en helt annan livskvalité, säger han.
VÄLBEHÖVLIGT. "Det här hade behövts redan för tio år sedan", säger Mikael Johansson som nu slipper de långa resorna.
Foto: Linda Wikström
Fram tills dess får han hålla tillgodo med sina behandlingar. De dagar han får dialys innehåller ett späckat schema. Redan 04.15 kliver han upp för att träna - det gäller att hålla musklerna i trim för att öka sina chanser till transplantation. - Musklerna förtvinar hos en dialyspatient därför tränar jag. 06.30 påbörjas resan från hemmet i Risögrund till Sunderbyn och klockan åtta är han på plats för dagens behandling som inleds med provtagningar och kontroll av vikten - en viktig information som visar hur mycket vätska han samlat på sig sedan de senaste besöket. Vätskan tas sedan ut ur kroppen via dialysen. Varje behandling tar fem timmar och är fysiskt påfrestande. - Jag brukar jämföra det med att springa ett maratonlopp. Efteråt är jag helt slut, säger han. Livskvalité
Då återstår hemresan som tar minst 90 minuter - ibland mer - beroende på taxins väntetid. För att slippa vänta ställer ofta hans sambo upp och hämtar honom. Nu väntar en ny tillvaro för honom. Dialysen får han leva med så länge han inte har transplanterats men resorna förkortas drastiskt från nästan två timmar till drygt tio minuter. - Jag får en helt annan livskvalité. Nu kan jag kanske orka jobba lite grann framöver om än inte just nu. Det här är ett lyft för mig och för hela Kalix sjukhus, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!