Kalix sjukhus väcker många och starka känslor. Sedan nedläggningshoten kom har många från personalstyrkan gått ut och varnat för de krassa förhållanden som kommer att råda om man genomför nedläggning. Inte bara personalen är orolig. När Evy-Ann Tingvall läste i Kuriren om personalens risk- och konsekvensanalys kände hon sig träffad. Hon har ju själv fått se konsekvensen av patienttransporter till Sunderbyn.
– Men Gud, det här skulle jag behöva berätta för någon. För jag kände mig så ledsen och arg och jag vet inte allt jag kände efter det jag var med om. Och så läste jag en artikel och det stämde så väl in med jag ville säga egentligen, säger Evy-Ann Tingvall.
Det var i december som hennes anhöriga, som vill vara anonym, blev allvarligt sjuk och fick åka in till Kalix sjukhus.
Evy-Ann Tingvall åkte in till sjukhuset så fort hon fick nyheten och vakade över hennes anhöriga. Klockan 14 den efterföljande dagen fick hon veta att det skulle göras en transport till Sunderbyn eftersom det saknades en specialist i Kalix. Då hade en sköterska redan berättat att läget med hennes anhöriga var kritiskt.
– "Jag har bokat en ambulans, men det kan ta tid", sa sköterskan. Då var klockan två. Tjugo i åtta kom ambulansen. Det tog sex timmar innan den kom och då hade sköterskan ändå sagt åt mig att min anhöriga var allvarligt sjuk. Men herregud, det är ju sanslöst.
Evy-Ann Tingvall är orolig över transporterna. Inte minst sedan hon läst hur läkare från sjukhuset har förklarat hur tidsaspekten kan vara skillnad mellan liv och död.
– Jag tror inte att ambulanspersonalen satt och rullade tummarna, det är jag övertygad om att de inte gjorde. Det beror på andra saker. De kan ju ha åkt som en jojo till andra platser och det förstår jag.
– Men det här är ju bara början på avvecklingen. Och redan ser det ut på det här viset. Och det är samma i Överkalix. Tänk upp mot Haparanda, Övertorneå. Man vet inte om man får åka till Gällivare eller Sunderbyn – det är ju så otryggt så det är inte klokt. Och ofta handlar det om äldre människor, säger Tingvall.
Hon befarar att det kan bli värre, som läkarna vid Kalix sjukhus har varnat för.
– Man kan vara allvarligt sjuk, som i det här fallet, och man fraktas ändå hit och dit. Det är kanske fullt i Sunderby – då ska man åka till Piteå eller Gällivare. Var finns människan i det hela, undrar jag då. Kan man kalla det här människosyn?