Med minkkappan svept över den leopardfärgade lumberjackan möter oss Lotta vid entrén till Lampas hotrodgarage. Det här är the place to be för Kalixbor med raggartycke.
I fingaraget står familjens Chevrolet Impala, tillsammans med vännernas amerikanska ögonstenar, men det är i fulgaraget det händer grejer!
– Det är lite stökigt här, ursäktar sig Lotta som i sin piffiga, uppklädda stil kontrasterar rejält mot verktyg, betong och de bilvrak som ska få nytt liv här.
Men det är inte bara bilar som får nytt liv i Lampas hotrodgarage. Det är här Lotta, med hjälp av sin bror, bygger prototyper för sina skolarbeten på Beckmans designhögskola. Lotta pekar och brorsan Christoffer bygger.
Just nu pågår skapandet av Lottas examensjobb. Uppdraget är att skapa en fysisk produkt och Lotta är på G med att bygga ett skåp i stålnät och en spegel av svart glas. Hon har hämtat sin inspiration ur fördomar om Norrbotten och norrbottningar och därför ska skåpet och spegeln symbolisera att allt inte är som det vid första anblicken verkar vara.
– Inuti det minimalistiska skåpet ska jag dekorera med guld, och spegeln, som ju ska visa sanningen, är inte som en vanlig spegel i och med det svarta spegelglaset. Jag vill omkullkasta förväntningarna – när man kommer nära spricker den ytliga fasaden och man ser något som är äkta.
Lotta förklarar att hon ”rotat i fördomar” om att allt i Norrbotten är manligt, även kvinnorna som enligt fördomen är manhaftiga eller trashiga.
Parallellt med examensarbetet laddar Lotta för att i dagarna ställa ut i Milano. Dit åker hon med samma möbler som hon visade på Greenhouse under Stockholm furniture fair i februari. Möblerna är en lampa och en schäslong i plåt. Hon kallar möbelduon för The Raisparadise Style, Raisparadise är ett lokalt uttryck för hembyn Risön utanför Kalix. Det är här hon ofta hämtar sin inspiration – här och bland bildelarna och raggarkärrorna.
Möblerna byggdes, på sedvanligt vis, av lillebror Christoffer, i Lampas hotrodgarage under jul och nyår.
Lotta beskriver själv sina verk på följande sätt: "En grotesk drömvärld som utspelar sig mellan konst och design där fantasi och mystik dominerar. Ett hopkok av starka färger, lager på lager, taktilitet och tacky detaljer i ny version".
Att Lotta pluggar till designer känns naturligt, sprungen som hon är ur en skapande familj. Pappa renoverar gamla mopeder och bilar, lillbrorsan bygger ständigt om sina åk, ena syrran pluggar mode i Brisbane och den andra jobbar som inredningsarkitekt i London.
– Mamma var den som försåg oss med konstnärsmaterial när vi var små, säger Lotta och minns barndomsjularnas akvarellfärger och penslar.
Sin tonårstid delade Lotta mellan målande och fotbollsspelande.
– Jag struntade i det mesta annars. Jag flyttade till Piteå när fotbollsspelandet tog mig dit och höll på tills jag slet av ett korsband.
Lotta berättar att hon gick en ettårig konstutbildning vid Sunderby folkhögskola och där fick hon tipset om en förberedande hantverkslinje på Nyckelviksskolan i Lidingö. Lotta gick där, fick blodad tand och sökte vidare till Beckmans där hon kom in vid andra försöket. Under mellanåret gick hon kvällskurser på skolan, parallellt med sitt jobb som receptionist på ett arkitektkontor.
Under studietiden på Beckmans träffade hon sin sambo Vikto, som pluggade modedesign och de är numera sambor i Lottas studentlägenhet på 18 kvadrat.
– Visst är det trångt men jag är på skolan från morgon till kväll. Vi åker ofta till Viktors hem i Dalarna och så ofta jag kan tar jag flyget hem till Kalix.
Det är för Kalix hjärtat bankar och Lotta tillbringar alltid somrarna i barndomshemmet. Här lever hon ett liv som står i stark kontrast till tillvaron i storstadens designvärld.
– Jag kör raggarbil hela somrarna! Jag älskar att åka på raggarträffar och umgås med folk här hemma. Människor är mer äkta här. De är sig själva och det uppskattar jag.
Det är också i Kalix som Lotta ska ställa ut när hon tagit sin examen på Beckmans.
– Jag börjar med att ha en utställning under Kulturnatta i Kalix. Vad som händer sedan, om jag får jobb i något designföretag eller fortsätter mitt skapande på egen hand vid sidan om ett annat jobb får jag se.