Debattens vågor gick höga

Kärnkraftens vara eller icke vara höjde temperaturen när riksdagsledamöterna Peter Eriksson (mp) och Nyamko Sabuni (fp) debatterade i Kalix på fredagen. När Nyamko Sabuni sa sig vara positiv till en urangruva i Norrbotten tackade Peter Eriksson.
- Det var ett klart besked att vi ska ta hand om skiten istället för att satsa på förnyelsebar energi.

KALIX2006-07-29 06:00
Gårdagens debatt i samband med Kalixmässan hade rubriken Vilken väg ska Sverige välja? Klart utifrån den frågeställningen är att folkpartiet ser det som svårt att samarbeta med miljöpartiet i en regeringsställning, svaret från miljöpartiet var detsamma.
- Vi har tittat på politken åt bägge hållen men med våra värderingar att värna om de sämre ställda i samhället rimmar det illa att samarbeta med alliansen och inte minst moderaterna, säger Peter Eriksson som hellre väljer vänsterflanken.

Friskolor behövs
Vill man som väljare ha kvar friskolorna går det lika bra att välja miljöpartiet som folkpartiet, om de skulle få bestämma ensamma vill säga. Bägge var överens om att friskolorna behövs men däremot inte om de drivs på religiösa grunder.
- Religiösa friskolor skapar en ökad segregation och det är inte bra. I övrigt är friskolor ett bra alternativ, sa de samstämmigt.
Därefter var enigheten avseende skolorna över. För Nyamko Subani är katederundervisningen en nödvändighet igen för att komma tillrätta med problemen i skolan, betygsättningen likaså.
- Låt läraren lära ut kunskaperna och det behövs betyg. Det är ett sätt att få veta hur man ligger till, sa Nyamko Sabuni.

Modernare pedagogik
Peter Eriksson var däremot inte intresserad av "att den gammeldags korvstoppningsmetoden införs igen".
- Det finns modernare och bättre pedagogik. Ge lärarna större frihet att arbeta efter det de tror på men inför inte betyg ge hellre ett skriftligt utlåtande till föräldrar och elever.
Värmen höjdes när energifrågan kom upp. Som Peter Eriksson tidigare har framfört är hans önskan att Vattenfall delas upp till regionala enheter. Dessutom måste satsningen på förnyelsebar energi öka.

Manipulerar elpriset
- Vattenfall manipulerar elpriset medvetet genom att hålla igen på produktionen i kärnkraftverken och samma sker med vattenmagasinen. Det behövs en grön omställning i Sverige, säger han.
Nyamko Subani försvarade kärnkraftverkens berättigande.
- Kärnkraften är säkrare än någonsin i Sverige. Miljöpartiet verkat tro att kärnavfallet inte går att ta hand om men det är fel.
Det fick Peter Eriksson att reagera.
- Det finns företag som vill bryta uran i Sverige. Vill du att vi ska ha en urangruva i Norrbotten, frågade han.
- Den logiska följden är att vi bryter uran eftersom vi har kontroll över brytningen och visst kan gruvan finnas i Norrbotten, svarade Nyamko Sabuni.
Någon vinnare eller förlorare fanns inte i debatten och vilken väg Sverige ska välja - den frågan återstår att debattera ytterligare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om