Debatt om sjukvården i Kalix

Centraliseringen av sjukvårdens vara eller icke vara var huvudtemat när gruppledarna från samtliga partier i Landstingsfullmäktige debatterade.

Tyst publik. Inge frågor tilläts från publiken av tidsmässiga skäl.

Tyst publik. Inge frågor tilläts från publiken av tidsmässiga skäl.

Foto: Anna Lidé

Kalix2014-09-07 21:56

Socialdemokraterna i Norrbotten bjöd in till debatt på Folkets hus under söndagskvällen för att diskutera utvecklingen och utmaningarna för vården i Östra Norrbotten, en debatt som alltjämnt landar i Kalix sjukhus vara eller icke vara.

Debatten inleddes med fem minuters tal per gruppledare, varpå moderatorn Caj Skoglund kunde konstatera en klargörande start. Nämligen den att oppositionen klart talade emot den centralisering av vården som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet drivit igenom.

– Centraliseringen har lett till en utarmning av innehållet. Bara byggnaden och skylten är kvar, kritiserade Kenneth Backgård, (Ns).

Men Kent Ögren (S) menade att de strukturförändringar som gjorts varit nödvändiga.

– Det handlar i all enkelhet om att vi är för få människor, ungefär 248 000 i länet, och vi måste fördela resurserna på de fem sjukhus vi har på ett klokt sätt.

Att alla sjukhus ska finnas kvar är samtliga partierna överrens om, det är dess innehåll som debatteras.

Centraliseringen började på 2000-talet när först förlossningsverksamhet flyttades till Sunderbyn. Sedan akutkirurgin, ortopedin och slutligen allmänkirurgin. Istället har man vid årsskiftet nu infört så kallad närsjukvård. Saker man ofta söker vård för ska finnas nära, medan till exempel en höftoperation ska göras i Sunderbyn.

– Det är ingen bra metod att centralisera. I närsjukvårdens namn har man lagt ner distriktsmottagningar och obs-platser. "Nära sjukvård", hur rimmar det?, undrade Kenneth Backgård (Ns).

– Vi har under den här mandatperioden sett hur majoriteten försöker slå sönder hälso- och sjukvården i det här länet, kritiserade Mattias Karlsson (M).

Mattias Karlsson (M) hävdar dessutom att landstinget som länets största arbetsgivare, nu har svårighet att attrahera personal tack vare de sittandes politik.

– Man dränerar landstinget på det bästa vi har och hyr istället in stafettläkare och sjuksköterskor för 200 miljoner kronor per år.

Folkpartiets Jens Sundström håller med.

– Idag är det personalpolitiken som gör att vårdköerna växer igen. Personalsatsningar står överst på vårat valprogram.

Miljöpartiet vill se en arbetstidsförkortning, så att personalen orkar jobba till pension och gärna längre. De flaggar även för är att de är positiva till privata hälsocentraler, dock inte de som drivs med rikskapitalister, men när Mattias Karlsson (M) försökte flirta över Miljöpartiet med att de hade mått mycket bättre under deras vingar, var det stopp.

– Tack, men jag använder gärna mina egna vingar, replikerade Agneta Granström (Mp).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om