De stöttar vid rättegång

Att vittna i en rättegång kan ofta vara förenat med oro och osäkerhet. Då kan en vittnesstödjare betyda mycket.

Kalix2012-12-28 06:00

Många som kallas som vittnen aldrig har varit med om det tidigare vilket kan bidra till nervositet när det är dags för förhandlingar. Att då känna stöd från någon betyder mycket. Pensionerade specialläraren Anita Hjelm utbildade sig förra året efter att hon sett en annons i Kalixbladet. Som vittnesstödjare är hennes uppgift att stötta och informera om vad som kommer att ske, om rutiner och även hur det ser ut i en rättssal.

- Jag ville prova vad det här innebar. Och det öppnade en helt ny värld för mig, men det känns bra. Många har uppskattat att stödet finns, säger hon.

Lugnande
Som vittnesstödjare lägger man sig aldrig i varför vittnena är kallade eller vad som har orsakat rättegången. Allt handlar om att skapa trygghet och få de som kallats till förhandlingen att slappna av. Utöver informationen kring det som komma ska, hålls neutrala samtal om vardagliga ting. När en rättegång är över är också kontakten över.

Det är brottsofferjouren
i Luleå som ansvarar för verksamheten och utbildningen av vittnesstödjare, på uppdrag av Brottsoffermyndigheten. Utöver Anita Hjelm utbildades förra året ytterligare två Kalixbor. Inom kort utökas antalet med ytterligare fyra personer med Kalix som område. Marianne Lindvall och Andreas Wikström är två av dem som snart avslutar sin utbildning och är redo att ta sig an uppgiften. Via praktik har de fått insikt i vad uppgiften innebär.

- Att hjälpa andra människor ger mig en kick. Man blir glad när man känner att man har hjälpt någon annan, säger Andreas Wikström.

Ger en kick
Ingri Vestin, är verksamhetsansvarig vid Luleå brottsofferjour som ansvarar för verksamheten i länet och för utbildningarna.

- Vittnesstöd är jätteviktigt och ska finnas i samtliga av Sveriges tingsrätter enligt ett regeringsuppdrag. Stödet fungerar som ett lugnande komplement vilket till slut ger bättre rättegångar som också ökar rättssäkerheten, säger hon.

Utbildningen är minst 30 timmar och innehåller både teori och praktik. Deltagarna godkänns sedan av styrelsen för brottsofferjouren i Luleå.

Vilka egenskaper är viktigast?

- Sunt bondförnuft, samt förmåga att vara lugn och sansad även i ovana situationer, säger Ingri Vestin.

Vittnesstöd

Ett vittnesstöd är en ideellt verksam person som erbjuder brottsoffer och vittnen medmänskligt stöd och praktisk information i samband med rättegång.

Vittnesstödsverksamhet bedrivs vid landets samtliga tingsrätter och hovrätter.

Vittnesstöden har avlagt ett moraliskt bindande tystnadslöfte.

Vittnesstöden identifieras genom att bära en bricka med texten vittnesstöd.

Ett vittnesstöd har genomgått en utbildning som fokuserar på bemötande frågor och rättsprocessen.

De har också instruktioner om att aldrig diskutera målets innehåll med brottsoffret eller vittnet.

Vittnesstödsverksamhet bedrivs vid landets samtliga tingsrätter och hovrätter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om