– Tidiga åtgärder är jätteviktigt, säger vice ordförande i utbildningsnämnden Rose-Marie Henriksson (S).
Förskolelärare Lena Gählman och socionom Ulla Ström har under hösten förberett sig för att leda utbildningen. I januari börjar de ha hand om de första träffarna med föräldrar. Utbildningen följer det så kallade ABC-programmet, som har utvecklats på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut.
Hur gör man för att tillämpa ett lugnt föräldraskap? Vilka strider är värda att ta? Hur kan tjat och gnäll minska i familjen? Det är några frågor som Lena Gählman och Ulla Ström kommer att försöka bena ut med föräldrarna. Fyra träffar ingår i utbildningen och i varje grupp kommer man att vara max tio personer.
– I dag har vi ett mycket mindre nätverk runt familjen än tidigare. Det här är ett bra sätt att träffas, lära sig mer, skapa nätverk och se att man inte är ensam om att brottas med en del problem, säger Ulla Ström.
– Det förebyggande arbetet med tidiga åtgärder är jätteviktigt. Många kanske drar sig för att söka hjälp hos socialtjänsten, jag hoppas att det här bidrar till att man vågar att söka hjälp om det behövs. Det här är till för alla föräldrar, säger Rose-Marie Henriksson.
Även partikollegan Maud Lundbäck, vice ordförande i socialnämnden lyfter fram att utbildningen riktar sig till alla föräldrar. Även de som känner att de har en fungerande familjesituation kan lära sig nya saker. Maud Lundbäck menar att det här är en fortsättning på sättet kommunen arbetar i dag.
– Vi jobbar i dag mycket ihop, socialtjänst och skola, och det här är ett exempel på det.
Satsningen finansieras av Psynkprojektet. Det är ett projekt kring psykisk ohälsa bland unga som Sverige Kommuner och landsting, SKL, driver.