De hittade sitt nya hem i den anrika herrgården

Roger Siik och Rebecca Ehrström Siik klev in i anrika Grytnäs herrgård som stått tom i ett par år och saknade både el och vatten. De såg bortom svårigheterna och föll handlöst för det som kort senare blev deras nya hem. "Det var som att huset kramade om oss när vi kom in" säger Rebecca.

Roger Siik och Rebecca Ehrström Siik trivs med nya boendet i Grytnäs herrgård. "Jag tycker om att klippa gräs och fixa på fastigheten" säger Roger apropå att fastigheten är på nästan 1,4 hektar.

Roger Siik och Rebecca Ehrström Siik trivs med nya boendet i Grytnäs herrgård. "Jag tycker om att klippa gräs och fixa på fastigheten" säger Roger apropå att fastigheten är på nästan 1,4 hektar.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2023-10-07 06:00

Roger Siik och Rebecca Ehrström Siik, båda 46, bor tillsammans med sonen Rocki, 13, hunden Sniff samt katterna Nils och Smirre i herrgården.

I familjen finns också barnen Amanda, 25, Johannes, snart 22, Rasmus som fyller 20 och Tindra som ska fylla 17. De äldsta studerar på annan ort och de yngre jobbar respektive studerar i Kiruna.

Roger och Rebecca är båda uppvuxna i Stockholm, de träffades när Roger bodde i Kiruna så Rebecca flyttade också upp.

De hade sommarstuga i Storön utanför Kalix och kände Kalix "hyfsat bra".

– Jag brukar aldrig titta på hemnet (bostadssajt på nätet, reds anm) men just den här dagen gjorde jag det och jag hittade Grytnäs herrgård. Jag sade "Becca, här är vårt nästa hem" och kort senare åkte vi ner för att titta på det en första gång, säger Roger.

– Jag var beredd på känslan "ouff, vilket kråkslott" men det var som att huset kramade om oss när vi kom in, säger Rebecca.

Det var hösten 2022, och en dag i oktober gjorde de ett andra besök i herrgården.

– Det kändes genast så rätt, jag började direkt möblera i skallen, säger Roger som tillägger att det var "snabba puckar" efter det.

– Vi lade ut huset i Kiruna till försäljning. Mannen som gjorde energideklarationen där köpte huset, som skrevs över den 1 december. I samma veva flyttade vi in här.  I stort sett alla element är utbytta, de hade frusit sönder. Vi fick i gång elen och vattnet.

Första natten de sov över i huset var i samband med Rockis födelsedag, de hade campingliv med sovsäckar och pizza i spegelsalen.

Paret berättar att de gillar det gamla och inte har några stora planer inomhus, utöver att byta ut köksutrustningen.

I källaren finns bergvärmeutrustningen och en fin matkällare, på entréplan finns kök, vardagsrum och matrum, ett arbetsrum och en stor tvättstuga.

På övervåningen finns spegelsalen som blivit spelrum och fem sovrum.

– Det bästa med hela huset, säger Rebecca apropå spegelsalen.

De har fått veta att speglarna ägs av Grytnäs herrgård, så eventuella diskussionerna om dem ska vara över.

Kvar ska också porträtten på de tidigare ägarna vara.

– Nu ska vi ta död på ryktena om att det spökar här, säger Roger och skrattar till innan han fortsätter:

– Jag fick veta att om det är något jag tänkt fixa med huset så ska jag inte göra det direkt. Jag ska låta det vara så kanske det reder sig av sig självt. Så var det när jag behövde förlängningssladdar, jag visste att vi inte hade skaffat några men så en dag fanns de bara här.

Rebecca berättar om hur hon kände någons närvaro när hon pyntade i spegelsalen, hon beskriver det som en vindpust vid kinden.

– Jag sade "det kanske inte blir så som ni hade det" och då kände jag vindpusten. Jag känner att de vill oss väl, jag känner inget obehag, det är bara hemtrevligt.

Till sommaren ska paret börja måla herrgården utvändigt, den uppges fortsatt ska vara gul.

Annexet som har fem rum och gemensam toalett, dusch och kök, är iordningställt för att ta emot gäster.

Gäster rymmer de också på husets vind, i somras bodde ett fotbollslag med tjejer från Kiruna där.

Är det som ni trodde att bo i Grytnäs herrgård?

– Länge kändes det som "vi lånar bara det här" men det är verkligen vårt hus. Jag tycker hus låter bättre än herrgård, säger Rebecca.

– Jag fick smeknamnet "Greven" på jobbet, säger Roger och skrattar.

Det bästa med fastigheten?

– Att drömmen om att bo i ett stort hus blev verklighet, vi hade pratat om att köpa en gammal skola eller något "herrgårdsaktigt", innan vi hittade hit, säger Rebecca.

– Att vänner och bekanta kan hälsa på och sova över, de behöver inte stressa hem. Vi har haft ett 50-årskalas för tre av våra vänner med cirka 40 människor på kalaset och vi rymdes hur bra som helst, säger Roger.

Paret säger att avgörande varit att sonen fick ett fint välkomnande på Innanbäckens skola, som han då kom till, och att det fanns flera barn som precis som honom också spelar innebandy på fritiden.

– Jag upplever att Kalixborna är väldigt välkomnande, det är lätt att komma in i gemenskapen i Kalix, säger Roger som tills nyligen jobbade som fastighetsförvaltare på Esrange i Kiruna men nu börjar som miljösamordnare vid gruvan i Kaunisvaara och ser fram emot att jobbet finns på närmare håll.

Rebecca arbetar som resurs inom skolan i Kalix kommun och trivs jättebra där.

Husets boyta är 500 kvadratmeter, tomten är på 13 838 kvadratmeter och det ursprungliga priset på fastigheten i senaste försäljningen var 2 950 000 kronor.

Makarna betalade 1 600 000 kronor, nedprutat från redan sänkta priset på 1 950 000 kronor.

– Vi visste ju inte hur mycket det fanns att göra här, säger Roger.

Carl Fredric Tingvall, postmästare, ägde gården på 1800-talet, han gick i konkurs 1843.

Ny ägare blev Johan Bergman Olson, som senare överlät hemmanet till sonen Johan August Bergman.

1870 återvände Johan August Bergman och år 1871 renoveras den gamla gästgivaregården till en herrgård.

Släkten Bergman ägde gården i 105 år, Sune Bergman var den sista i släkten i gården.

Herrgårdsområdet kallades för Balders Hage och parkområdet kallades för Breidablick, där även lusthuset Nannas tempel fanns. 

Det är bara Nannas tempel, som kom att flyttas närmare herrgården, som är K-märkt (utpekat att ha ett kulturhistoriskt värde).

– Herrgården har en fantastiskt spännande historia, säger Roger Siik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!