"De håller på att ta över"

En kraftigt växande sälstam hotar att utrota skötfisket i skärgården. Myndigheterna måste agera och det måste ske snabbt om en bra fiskevård ska kunna utföras. Det säger Knut Bergström, vid Fiskevattenägarnas riksförbund.
- Det är katastrof, sälarna håller på att ta överhanden, säger han.

KALIX2006-11-07 06:00
Under hösten har fisket med sköt fått avslutas tidigare än vanligt utanför Kalix, orsaken är det ökande antalet sälar som bidrar till att skrämma stimmen och även ta del av innehållet på sköten som också skadas.
- Vikarna äter upp allt. Det här är en katastrof som måste motverkas, säger Knut Bergström.
För honom står det klart att det enda som kan råda bot på problemet är tillåten jakt på vikaresäl vilket inte finns i dag. Däremot får en viss kvot av gråsälar jagas. Men det är inte den som är problemet nu, säger han.

Fiskevård
- Vi har tusentals vikare i skärgården utanför Nyborg, det är de som orsakar skadorna. Det här handlar också om fiskevård, en säl äter mellan sex och sju kilo fisk per dag och när löjan tar slut är det öringen som drabbas.
Knut Bergström uppmanar samtliga organisationer inom fiskenäringen att gå ihop för att få politikerna att ta ansvar för frågan. Dessutom måste Naturvårdsverket och Fiskeriverket ta sitt ansvar. Han tillhör fritidsfiskarna, men även yrkesfiskarna vill se en tillåten jakt på vikaresäl på grund av de skador som den orsakar.
- Under senaste tre åren har vi och Jägarförbundet i Norrbotten skickat in en gemensam skrivelse till Naturvårdsverket där vi påtalat problematiken. Vi vill ha en större kvot när det gäller jakt på säl och rätt att även jaga vikare, de ökar explosionsartat nu, säger Lars Öqvist, ledamot i Kustfiskareförbundet.
Han anser att Naturvårdsverket förhalar arbetet med att se över och sätta in åtgärder som minskar problematiken. Bland annat begär de att antalet skador som gjorts av vikare ska läggas fram innan man kan gå vidare, vilket Lars Öqvist kritiserar.
- Hur skiljer man på skador från respektive art? Vikarna har ökat explosionsartat, det ser både skärgårdsbefolkningen och vi som arbetar med fisket, men Naturvårdsverket påstår att det handlar om en ökning på fem procent, det håller inte vi med om, säger Lars Öqvist.
Enligt honom handlar det om hur Naturvårdsverket går tillväga när de räknar antalet vikare.

Syns dåligt
- De räknar en gång per år och på en till två utvalda platser i skärgården på samma dag och samma tid, det blir lite löjligt. Vid dåligt väder syns inte en säl och dessutom är de så utspridda att de är i princip omöjligt att räkna dem. De äldre skärgårdsborna som alltid bott här säger att det aldrig har sett så mycket vikare och de borde ju veta vad de pratar om, säger Lars Öqvist.
Enligt sälforskaren, Sven-Gunnar Lunneryd vid Fiskeriverket är det inte lätt att tillåta jakt på en djurart. Det första kravet är att det handlar om minst 10.000 djur, dessutom måste det upprättas en förvaltningsplan där man undersöker skador, population och vilka åtgärder som kan vidtas, jakt är en av dem. En åtgärd som kan behövas, enligt honom.
- Det är bättre att mota Olle i grind. Eftersom det inte sker någon jakt nu kommer problemen att öka.
Vikarna kommer att lära sig att använda näten som middagsbord, säger Sven-Gunnar Lunneryd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om