Veronica Persson och Robert Persson öppnade Vevves café och inredning i april i år – under coronakrisen.
Hon hade jobbat som undersköterska i 30 år, han hade varit snickare lika länge.
– Ja, det är en tokig tid att starta en ny verksamhet men vi hade ju sedan länge planerat och gjort klart för detta. Vi har anpassat på så sätt att vi har glest mellan borden och vi har ett valv där människor i riskgrupp kan sitta för sig själva, sade Veronica Persson då.
För en tid sedan fick de idén om att ha öppet från tidig förmiddag och några timmar efter lunch på julafton.
– Vi vet att många är ensamma, särskilt i år då pandemin gör att människor inte kan åka och träffa barn, barnbarn eller annan släkt. Tanken är att här kan de vistas coronasäkert eftersom vi har bra avstånd mellan borden, säger Robert Persson som tillägger:
– Här får människor möjlighet att, även om de sitter i olika bord, prata med varandra. Det är jätteviktigt att få ha kontakt med andra människor.
Veronica Persson säger att arrangemanget inte går att utveckla med exempelvis Tomten i år.
– Vi måste ta det lugnt nu, det är inte läge att göra en tillställning, men vi har hur mycket idéer som helst som vi sparar till ett annat år, säger Veronica Persson.
På frågan hur det var att starta, och är att driva ny verksamhet, i coronatider säger de unisont "det rullar runt".
– Det märktes en minskning efter höstlovet, säger Veronica Persson.
– Vi har ingenting att jämföra med, vi vet inte var vi hade kunnat vara utan corona, säger Robert Persson.