De får stöd till att aktivera unga under pandemin

Ungdomsfondens en miljon kronor är spenderad – så när som på drygt 50 000 kronor.

Malören är en av platserna för lägerverksamhet för unga.

Malören är en av platserna för lägerverksamhet för unga.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2020-06-11 18:00

Krisledningsnämnden i Kalix har sagt ja till att bilda en ungdomsfond samt att avsätta en miljon kronor i den - pengar att använda för ungdomsprojekt för ungdomar från 12 år och uppåt.

"Projekten ska erbjuda ungdomar meningsfulla aktiviteter som stärker ungdomarna på olika områden, skapar samlingsytor inom coronatidens begränsningar och ökar trivsel och trygghet" står det i beslutsunderlaget.

– Vi är först ut med den här satsningen, sade kommunalrådet Tommy Nilsson (S) i samband med beslutet.

Kalix kommun har beviljat sju ansökningar som totalt omfattar 946 912 kronor.

De sju företagen/föreningarna/organisationerna som får anslag ur fonden är (beviljat belopp inom parentes):

Bone´s to be alive (200 000 kronor) för projektet VI – förmåga unga i Kalix, med syfte att i samarbete med olika aktörer lyfta ungas förmågor. 

Nordic Lapland Adventure AB (200 000 kronor) för fyra sommarläger på Frevisören, med målet att få in aktiviteter i vardagen och utveckla kunskaper om hur du jobbar i projekt.

Malören Lodge AB (200 000 kronor) för åtta tvådagarskurser med övernattning, projektet syftar till att unga ska få prova olika aktiviteter i skärgården.

Starkfotografiodesign med ungdomar på gymnasiets samhällsprogram inriktning media (125 787 kronor), för dagliga tv-sändningar, målet är att sätta Kalix på kartan och öka intresset för hemkommunen.

Biograf Röda Kvarn (178 125 kronor) för ungdomskvällar med kostnadsfria bioföreställningar, tillsammans med ungdomsgården Frizon ska lämpliga filmer väljas ut. 

Byggnadsförening Framtiden UPA (35 000 kronor) för temakvällar i Båtskärsnäs, träffar med aktiviteter som unga får vara med och planera i syfte att stärka unga fysiskt och psykiskt.

Utbildningsnämnden med hälsoinspiratör Ingela Frisk (8 000 kronor) för en beachvolleybollserie med syfte att skapa ökad social samvaro och ökad fysisk aktivitet.

Projekttiden varierar från några dagar, en vecka eller tillfällen under flera veckor per grupp och gång - till ett år.

Maria Henriksson, kommundirektör Kalix:

– Jag är jätteglad och förvånad över att vi fått så bra projekt på så kort tid, att intresset är så stort. Nu finns det drygt 50 000 kronor kvar i Ungdomsfonden. Vi har diskuterat om vi ska skjuta till mer pengar, men beslutet blev att vänta och se och ta upp frågan till hösten om det ser likadant ut då. Det enda jag egentligen saknar är någon som skulle vilja göra ett kvällscafé för ungdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!