"De dräper hela bygden"

På söndagen diskuterades i Folkets hus i Kalix de föreslagna nedläggningarna av byaskolorna i kommunen. De bybor som drabbas passade förstås på att säga några sanningens ord om förslaget.

KALIX2008-01-21 09:13

Anna Josefsson och Jenny Rimforsen, båda återflyttade till Pål­äng, kritiserade de siffror som använts i den utredning som ligger till grund för förslaget till ny skolstruktur i kommunen.
– De har inte räknat med de nio barn som fötts i byn under 2007. Det betyder att prognosen att det skulle finnas 33 barn i skolan år 2013 är helt fel. Enligt prognos ska det vara 42 barn, säger Anna Josefsson, som är en av dem som fått barn 2007.
Ett inriktningsbeslut har tidigare tagits i kommunen att 40 elever ska utgöra en gräns för eventuell nedläggning av skola. Även uppgifterna  om lokalytor har kritiserats som felaktiga av byborna.
”Dräper hela bygden”
– Påläng är ju en av få byar som växer och det är just för skolan och affärens skull man flyttar dit. Om man måste flytta därifrån så inte blir det in till Kalix, säger Jenny Rimforsen.
Hon  menar att man kan spara in pengar på att dela upp städ- och vaktmästartjänst istället.
– Det har nämnts att det är 200.000 kronor som fattas. Det är ju bara en tjänst, säger Rimforsen.
Även i byarna kring övre bygden har det fötts barn under förra året som inte räknats in i utredningens statistik. Det är lilla Frida från Vitvattnet ett bevis på. Familjen är bestört över planerna att skolan ska stängas.
– Det dräper ju hela bygden, säger Roger Johansson pappa till Frida och storebror Emil.
Saknar helhetssyn
För sambon Martina Gahm innebär en nedläggning att hon får köra 15 mil per dag när hon jobbar natt som sjuksköterska på Kalix sjukhus.
– Det blir ett himla åkande fram och tillbaka för mig, säger hon.
Erik Lindberg har också barn i Vitvattnets skola och han är ordförande i kooperativet Servicecentrum i övre bygden. De har prisats som årets kooperativ i Norrbotten och sköter hemtjänst, driver affären och levererar värme till bland annat skolan via ett närvärmeverk. Lindberg saknar en helhetssyn på hur förslaget slår.
– Man ser bara strikt på skolan, när de borde titta på hur det drabbar övriga områden som affären, lokala företag, värmeverket som tappar sin största kund. Jag har hört att det handlar om 55.000 kronor för vår skola som fattas. Det  föddes ett barn i grannbyn Kukasjärvi som ligger i Övertorneå kommun. Bara skolpengen för det barnet är mer än så, säger han.
Lindberg kritiserar också värderingen av kommunens projekt om landsbygdsutveckling.
– Nu ser man ju att det inte var värt ett skit, säger han.

­Socialdemokraternas ­förslag innebär att:
Innanbäckens och Töres högstadium stängs och eleverna flyttas till Manhemsskolan i Kalix.
F-6 skolorna i Vitvattnet, Morjärv och Pålänge läggs ned - eleverna flyttas till Centrumskolan, respektive Töre samt Ytterbyn eller Innanbäcken. Förskolorna blir kvar som tidigare.
Sangis, Risön, Innanbäcken, Ytterbyn, Näsbyn, Djuptjärn, Gammelgården och Töre blir F-6 skolor.
I Töre samlas all förskoleverksamhet till Östra skolan.
w  I Kalix flyttas Näsbytrollets förskola till Rammelberget.
Övrig förskoleverksamhet bedrivs där underlag finns.
Under 2008 och 2009 görs nödvändiga investeringar för att skapa en god pedagogisk yttre och inre miljö.
För att anpassa strukturen till friskoleetableringen minskas antalet enheter i centrala Kalix med en skolenhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!