Bakgrunden till arbetet som sker i studiecirkel finns i ABF Norr och en kulturarvsdag i september 2017 i ABF-huset i Töre.
– Vi hade föreläsningar och bildvisning om Töre förr och där väcktes intresset för att ta reda på mer om industrisamhället på Törefors/Sandholmen, säger Karin Lundström, administratör vid ABF.
Marina Finne och Sara Lundbäck kom att bli ledare för studiecirkeln, som snart hade lockat ett 20-tal deltagare i två grupper.
Det finns ingenting kvar av det gamla industrisamhället och väldigt lite finns dokumenterat.
Uppmaningen till allmänheten är därför att den som har bilder hör av sig.
– Vi vet att 300 människor arbetade i industrisamhället, att herrgård, skola och ett stort antal arbetarbostäder byggdes upp, säger Marina Finne.
Verksamheten flyttade till Sandholmen år 1887 och kring sekelskiftet byggdes såväl skola som bostäder till arbetarna.
– Många hade lång väg till arbetet och genom att bygga bostäder försvann det problemet. Tack vare skolan, där dåtidens mest moderna gymnastiksal också byggdes upp, skapade människor sina liv där, säger Sara Lundbäck som tillägger att det hade varit fantastiskt om åtminstone något - exempelvis skolbyggnaden - hade funnits kvar i dag.
Arbetet med att få fram information om Törefors industrisamhälle pågår, bilder och minnen dokumenteras nu.
Viveka Johansson berättar att hon lekte mycket i området, minnena är från när hon var åtta, nio år:
– På den tiden gick man och hälsade på varandra, det var inte som i dag då man ska ringa före. Det var liv och rörelse och fotbollsmatcher där. Jag minns att jag tyckte bostadshusen var så fina. Ett stort rum, en sovalkov och ett kök. Vedspis och slaskhink. Det var enkelt.
Bror Henrikssons pappa arbetade i sågverket.
– Jag minns att jag fick vara med och titta när pappa sågade, det var spännande. Jag minns också att de stängde sågen på vintern och så fick jobbarna komma tillbaka i april och jobba igen. På den tiden fick de timmer via flottningen, säger Bror Henriksson som liksom övriga tycker att det är intressant att ta reda på så mycket som möjligt om det forna industrisamhället.
Sista lördagen i april ska allt material ställas ut, och tyngdpunkten under utställningen blir berättelserna.
– Det vore roligt att så småningom kunna samla materialet i ett häfte, säger Karin Lundström.
En annan idé, för att öka allmänhetens delaktighet, är att skapa vandringsstigar med informationstavlor på området där samhället en gång fanns.